Nieuw-Zeeland: het beloofde land van de Indiërs

Duizenden Indiërs vliegen jaarlijks naar Nieuw-Zeeland met de hoop er een nieuw leven te beginnen. Moegetergd door de slechte levensomstandigheden en corruptie in hun thuisland zoeken ze hun heil ergens anders. Een kijk in het leven van de Indische gelukszoekers.

  • Nieuw-Zeeland is een aantrekkelijke bestemming voor Indische studenten Kumar Sumeet (CC BY-NC 2.0)

Laat ik u een beeld schetsen van een typische situatie die het gevolg is van deze massale immigratiestroom. In de lodge waar ik verblijf wordt heel de benedenverdieping bevolkt door Indiërs, voornamelijk gezinnen, die hier komen studeren aan de hogeschool. Interessante vaststelling: het is lastig om er blanke studenten te vinden. Even voor de duidelijkheid, daar is natuurlijk niets mis mee.

De gemiddelde Indiër komt in Niew-Zeeland aan en begint vrijwel meteen te studeren, zij aan zij met zijn gemotiveerde landgenoten. Het uiteindelijke doel is om in het land te blijven wonen en tewerken. Een nobele drijfveer is het zeker, maar niet iedereen geraakt op dezelfde wijze binnen… Er zijn verschillende manieren om op de stairway to heaven te geraken. 

Zwart randje

Veel vrouwen in India zitten nog steeds vast in een stijf patriarchaal systeem dat hun kansen op een degelijk inkomen de kop indrukt. Ook voor hen zijn er oplossingen, al dan niet ethisch verantwoord. Als een Indische vrouw naar het buitenland wil, maar de middelen niet heeft om dat te doen, dan moet het maar op een andere manier… Via een gearrangeerd huwelijk dus, de vrouw gaat een contract aan waarbij ze trouwt met een ‘geschikte’ kandidaat die haar betaalt. Met dat geld kan ze dan gaan studeren en hopelijk haar dromen waarmaken. Aangezien de schone schijn realistisch moet zijn, blijven de bruiden bij de man in kwestie na hun aankomst. De lijdensweg stopt daar natuurlijk niet! Er wordt verwacht dat de vrouwen alle huishoudelijke taken op zich nemen, inclusief koken en waarschijnlijk ook nog wat werk in de slaapkamer.

Balans

Ondanks het grote cultuurverschil integreren de Indiërs zich in een snel tempo. Met een ontwapenende vriendelijkheid en een rijke, gevarieerde keuken slagen ze er in om de harten van de locals te veroveren. Niet iedereen is er echter even mee opgezet. De tegenstand komt uit onverwachte hoek: de Maori’s. Onder het mom van:’Indiërs verzieken onze samenleving’ vallen Maori’s Indiërs lastig, een rare denkwijze voor een inheems volk dat vroeger gekoloniseerd is door de Britten. 

Nieuw-Zeeland is een aantrekkelijke bestemming voor Indische studenten Kumar Sumeet (CC BY-NC 2.0)

Zoals u heeft kunnen lezen, is het leven van een Indiër in Niew-Zeeland een constante evenwichtsoefening tussen presteren, sociale druk en immigratieperikelen. De beloning is hoog, zeker als je een lagere levensstandaard gewend bent.

De instroom zal de komende jaren niet minder worden, de beste manier om dit soort economische migranten te faciliteren is een lang socio-economisch proces dat gecoördineerd moet worden door een competente overheid. Want laten we niet vergeten dat gewillige, geïntegreerde immigranten een financiële stimulans kunnen zijn en dus een door veroudering geplaagde economie wat ademruimte kan bieden. Mits een goed integreringsproces, komen de voordelen langs beide kanten van het spectrum en kunnen we genieten van een functionele multiculturele samenleving, een zeldzaam fenomeen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.