Dode bij vreedzame betoging in Bil’in.

Bil’in staat bekend als het dorp waar men al jarenlang elke vrijdag vreedzaam manifesteert tegen de illegale muur. Op 17 april schoten de soldaten traangasbommen naar de manifestanten. Bassem Ibrahim Abu Rahmah kreeg een bom in zijn borst en stierf.

Voorbeeld van vreedzame actie.


Ik schreef in het verleden al over Bil’in (7/09/2007). Het dorp staat bekend om de wekelijkse manifestaties. De acties zijn creatief. Soms provocerend, maar altijd vreedzaam. Er vielen in het verleden al gewonden door de reactie van de Israëlische soldaten. Maar de actievoerders blijven onverstoord verdergaan.


Ik had tijdens mijn reizen ook graag een betoging meegemaakt, maar het reisgezelschap nam niet graag het risico dat een van de deelnemers gewond zou raken. We bezochten wel het dorp op een niet-betogingsdag. Daar zagen we de zogenaamde rubberkogels: dikke harde projectielen met een ijzeren kern.


In september 2009 nodigde men Mohammed Khatib, coördinator van de Bil’in-campagne, uit op de VN-conferentie in Brussel als voorbeeld van vreedzaam protest.


Het Israëlische hoger gerechtshof oordeelde al verschillende malen dat de muur in Bil’in illegal is en moet verplaatst worden. Hij staat echter nog steeds op dezelfde plaats. Dus blijven ook de manifestaties doorgaan.


17 april 2009.


Zoals elke week liepen de bewoners van Bil’in op 17 april na het vrijdagsgebed naar de illegale apartheidsmuur op hun grondgebied. Er waren ook Israëlische en internationale activisten bij.


Enkele betogers stapten tot vlak bij de ijzeren afsluiting en gingen de discussie aan met een groep Israëlische soldaten aan de andere kant. Deze schoten met de “stalen” rubberkogels en met traangasprojectielen. Bassem stond met enkele verslaggevers op een heuveltje opzij van de actievoerders. Hij riep de soldaten toe te stoppen met schieten : het was een vreedzaam protest, waar ook kinderen bij waren.


De soldaten schoten hun traangasprojectielen van op 40 meter afstand in zijn richting. Hij kreeg er een tegen de borst. Hij werd in kritische toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Ramallah, waar hij stierf aan zijn verwondingen. 


Het was een nieuw type hoge-snelheidsprojectiel, met het Hebreeuwse opschrift  “mm bullet, special/long  range”. Een gelijkaardige bom verwondde ook de Amerikaan Tristan Anderson  aan het hoofd bij een betoging in Ni’lin op 13 Maart 2009.


Berichtgeving.


Ik vernam deze gebeurtenissen via vele mails die ik binnenkreeg. In onze pers was er niets van terug te vinden. Een “fait-divers” in Israel.


In die internetcommunicatie vond ik de foto van de jongeren die met Bassem Abu Rahmah naar de ziekewagen rennen (Photo Haytham Al Khateeb van IMEMC).


Iemand die naast Bassam stond, filmde de feiten. Het filmpje staat op youtube, met klassificatie “niet geschikt voor minderjarigen”. http://www.youtube.com/watch?v=XlbzuZ_50mU

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.