De speech van de Belgische jongerenvertegenwoordiger voor de VN

In 1995 werd participatie één van de vijftien prioriteiten binnen het ‘World Program Action for Youth’ (WPAY). Maar wij willen het graag met u hebben over het soort participatie waarvan wij dromen. Wij dromen ervan dat jongeren actief kunnen deelnemen aan het publieke leven, op alle politieke niveaus, van lokaal tot internationaal.
Participatie wordt vaak geïnterpreteerd als ‘enkele jongeren uitnodigen op een belangrijk evenement’, in het beste geval om ‘te luisteren naar hun mening’. Op het eerste zicht is dit sympathiek en waardevol en geeft dit jongeren de erkenning die ze niet altijd krijgen. Maar we moeten niet ver kijken: slechts 11% van de landen hier aanwezig vaardigden jongerenvertegenwoordigers af. Wij geloven dat het beter kan.
Jongeren kunnen én willen deelnemen aan politieke besluitvorming over onderwerpen die hen raken. Maar iets dergelijks organiseren, behoeft structuren. Zonder structuren blijft jongerenparticipatie te vrijblijvend. Wij vragen u, beste afgevaardigden, om erover te waken dat deze structuren in uw land op democratische wijze tot stand gebracht worden. Dit om een echte dialoog en een duurzame samenwerking mogelijk te maken.
We bedoelen hiermee leerlingen- en studentenraden, lokale jeugdraden in steden of regio’s, onafhankelijke nationale jeugdraden tot stevige participatiestructuren op internationaal niveau. Zo lanceerde de Europese Unie onlangs de ‘gestructureerde dialoog’ waarin ze jongeren op allerlei politieke niveaus probeert te betrekken bij de Europese politiek die hun leefwereld beroert. Wij hopen dat deze structuren niet gereduceerd worden tot discussiefora of simulaties van het parlementaire spel, maar dat hun output meegenomen wordt naar hogerop, waar de beslissingen genomen worden.
Nieuwe technologieën en communicatiemiddelen bieden vandaag, zeker aan jongeren, ook mogelijkheden om hun stem te laten horen en deel te nemen aan het politieke leven. Om participatie ook langs deze weg mogelijk te maken, moedigen wij u aan ervoor te zorgen dat alle jongeren vrije toegang hebben tot media en informatie.
De bovenvermelde structuren en de nieuwe mediatechnologieën zouden natuurlijk zinloos zijn als jongeren niet weten hoe ze te gebruiken. Daarom willen we benadrukken hoe belangrijk het is om aan alle jongeren een kwalitatieve opleiding aan te bieden, zowel op school als via niet-formeel leren. Naast basiskennis vereisen de leerplannen van de 21ste eeuw  een stevig lespakket mediageletterheid en de nodige tools om jongeren kritisch te laten nadenken.
Vergeet niet dat jongeren u graag helpen bij het ontwikkelen van zinvolle participatiestructuren. Veel van deze structuren zijn trouwens gebaseerd op een stevig vrijwillig engagement van heel wat jongeren. En laat de kracht en de creativiteit van jongeren nu net het kapitaal zijn dat niet getroffen werd door de economische crisis!
Voor u is participatie misschien een extra recht dat u jongeren moet toekennen. Wij beschouwen het echter als onze burgerlijke plicht.
We danken u voor uw aandacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.