Clandestiniteit voor de morning-afterpil

Al maanden geleden verschenen op Chileense muren de waarschuwingen dat het kruis niets te zoeken heeft in de baarmoeder, maar nu is het zo ver. Conservatieve krachten binnen de Kerk hebben hun slag thuisgehaald en de morning-afterpil is sinds 3 april in Chili verboden.
05 april  - Santiago de Chili. Op 8 maart, de internationale vrouwendag, weerklonken de stemmen van autonome vrouwengroepen in het portaal van de katedraal van Santiago. In tegenstelling tot de overheid die vond dat er reden was tot feest, maakten feministes, lesbiennes, wijkorganisaties en mensenrechtengroeperingen duidelijk dat er veel redenen zijn om aan de alarmbel te trekken.
Er was een Mapuchestrijdster die bijna tot de dood in hongerstaking ging zonder gehoord te worden, er is een abortuswetgeving die jaarlijks duizenden vrouwen en meisjes tot illegale handelingen dwingt die hun leven in gevaar brengen, er zijn televisieschermen die zich vullen met de ledigheid van seksisme en met nieuwsberichten die bol staan van de vrouwenmishandelingen.
Als klap op de vuurpijl stond er dan ook nog eens een wet in de stijgers die de verkoop en distributie van de morning-afterpil zou verbieden. Over dit laatste onderwerp is de kogel nu door de Kerk: de morning-afterpil is niet meer legaal te verkrijgen in apotheken en consultoria.

Een regering voor wie… of van wie?


Dat zulke wetten er in Chili doorkomen toont hoe ver de wetgevende machten van de vrouw en de man in de straat staan. Het zou mij ten stelligste verbazen dat een parlementair die ‘ja’ stemde ooit getuige was van de scenario’s die zich afspelen in de consultoria wanneer meisjes in kritieke toestand worden binnengebracht door de gevolgen van een mislukte abortus. Eveneens is het onwaarschijnlijk dat zij ooit de tot twee dagen durende pijn hebben doorstaan die volgt op de inname van een abortuspil, zoals het ook onwaarschijnlijk is dat ze een beeld hebben van de seksualiteitsbeleving van de Chileense jeugd.
Waarschijnlijker is dat ze zo nu en dan gezellig tafelen met vooraanstaande heren binnen Opus Dei of dat ze missen bijwonen die worden opgedragen door kardinalen die nog nooit hebben gehoord van een ‘band met het volk’(1). Sommigen onder hen zullen zo nu en dan ook de ‘correctere’ cafés con piernas(2) bezoeken om te genieten van de heerlijke koffies die er geschonken worden door serveuzes met de ‘toevallige’ korte rokjes.
Laat het echter duidelijk zijn dat niet enkel de Kerkelijke macht de vermoedelijke drijfveer is achter een dergelijke wet. In augustus van vorig jaar werd plots de noodkreet geslaakt dat de Chileense bevolkingsaanwas in dalende lijn gaat. Dat is een naar idee voor een economie die gebaseerd is op eeuwige groei. Dat doet bij mij het vermoeden rijzen dat bij de goedkeuring van deze wet niet alleen de ‘ethische’ motieven een rol speelden.

De kogel is door de Kerk


Het verdict is gevallen en het lijkt onmogelijk het tij te keren. Toch kan en wil ik mij niet inbeelden dat deze situatie lang kan duren. Ik wil mij niet inbeelden dat de nachtmerries van economisten, conservatieve figuren en bedrijfsleiders het kunnen winnen van de dromen van de meisjes in dit land. Deze wet klinkt als een oorlogsverklaring aan wie jong en vrouw(3) is en ik hoop dat dat segment van de bevolking het zo gaat opvatten.
Ik hoop oprecht dat meisjes in de nabije toekomst gaan kunnen proeven van de clandestiniteit wanneer ze een morning-afterpil innemen die ze hebben verkregen in een niet-commercieel en autonoom circuit en ik hoop dat diezelfde meisjes de macht gaan kunnen voelen die uitgaat van goedgeplande en doetreffende acties met als doel het verkrijgen, veroveren of herwinnen van hun zelfbeschikkingsrecht. De handgeschreven oproepen tot vergaderingen die ik vandaag in universiteiten en hogescholen zag verschijnen zijn hopelijk de eerste druppels van een heelijke onweersbui.
Tijs B. 
1: In tegenstelling tot kardinaal Raúl Silva Henríquez die ook wel de kardinaal van het volk genoemd werd en een belangrijke rol speelde in de strijd voor de mensenrechten tijdens de dictatuur.
2: Koffiehuizen waar de koffie wordt geserveerd door vrouwen die schaars tot (bijna) niet zijn gekleed, afhankelijk van de correctheid.
4: Jong, vrouw en eigenlijk ook arm. Het is algemeen geweten dat de rijkere families toegang hebben tot alle mogelijke anticonceptie- en abortusmiddelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.