De Instrumentheek, bezit wordt toegang

Instrumentheek-2

Bibliotheken. Wie heeft er nooit tijd gesleten? Misschien heb jij wel als kind uren gegrasduind in strips van Alex of Bert Bibber. Mogelijk was je als student uren- of wel dagenlang gekluisterd aan een theoretisch meesterwerk van Karl Popper, of misschien besloot je simpelweg om wat vakantielectuur mee te nemen. Het spreekt vanzelf dat mensen in bibliotheken boeken uitlenen en aldus hergebruiken. Waarom doen ze dat niet met andere — veel duurdere — gebruiksvoorwerpen, zoals een boor, slijpschijf of hogedrukreiniger? Zes gezonde knapen uit het West-Vlaamse Kortrijk stelden zich dezelfde vraag. Het antwoord vonden ze in de oprichting van de eerste ‘instrumentheek’ van België.

Via deze uitleendienst voor werktuigen naar Canadees en Zweeds voorbeeld, waar zogenaamde ‘tool librairies’ al enkele jaren bestaan, kan iedereen naar hartenlust spelen met verfbranders en nagelpistolen. Weliswaar in ruil voor een lidmaatschap van 50 euro per jaar of de schenking van een werktuig aan de Instrumenteek, maar verder is elke ontlening gratis.

Volgens de oprichters draagt een dergelijk systeem bij aan drie belangrijke doelstellingen_ het terugdringen van grondstofverspilling en overconsumptie — wat vrij duidelijk is — maar evenzeer richten de jongens zich op armoedebestrijding en het versterken van de sociale cohesie en interactie in de lokale omgeving.

Zo is het initiatief opgenomen in het armoedebestrijdingsplan van de stad Kortrijk; de vzw werkt in dat verband samen met het OCMW om de minder gegoede medemens ook toegang te geven tot dure toestellen. Via een derdebetalersysteem met dit OCMW kunnen mensen met een laag inkomen lid worden voor slechts 10 euro per jaar.

Dat bovendien de sociale cohesie wordt bevorderd kan je letterlijk nemen. Het ‘magazijn’ bevindt zich in café Congo, de lokale gezellige kroeg waar voordien reeds repair cafés plaatsvonden. Zo kan de Instrumentheek gereedschap leveren tijdens de workshops, terwijl een weldadige kroes bier staat te chambreren aan de toog. Win-win-win.

Dat hebben lokale sponsors ook in de gaten. Zelfs de Brico in de stad prijkt trots op de banner van hun website. Ze investeerde in het project door het weggeven van splinternieuwe ‘powertools’. De jongens krijgen ook de wind in de zeilen dankzij de verkoop van een ‘Cuvée Kortrijk’, een wijnactie in samenwerking met bovenvernoemd OCMW en Delhaize.

Er is dus steun bij de bedrijfswereld en de overheid. Maar belangrijker_ dit uniek initiatief in België kan overal gekopieerd worden, dus waar wachten de innovatieve sociale ondernemers in onze maatschappij nog op om dit ook in andere steden en gemeenten uit te rollen?

[youtube http_//www.youtube.com/watch?v=u3uUNK34sqA]

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.