Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
pxfuel (CC0)
Opinie

‘Waarom we Afghanistan niet mogen vergeten’

Nu alle ogen gericht zijn op Oekraïne, lijkt de humanitaire crisis in Afghanistan vrijwel vergeten. Maar alleen met internationale hulp kan dat land aan een toekomst bouwen, zegt fotojournalist Kern Hendricks.
PxHere (CC0)
Opinie

‘Deze Afghaanse krijgsheren beslissen over vrede of burgeroorlog’

De kans dat er snel een burgeroorlog komt in Afghanistan is beperkt, schrijft Scott Lucas, hoogleraar Internationale Politiek aan de University of Birmingham. Hij geeft een overzicht van de krijgsheren die de Taliban wel het vuur aan de schenen zouden kunnen leggen.
Zoriah / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Wie of wat is IS-K? ‘De recente aanslag in Kaboel toont de realistische dreiging’

Wie of wat is IS-K, de dochterafdeling van IS die achter de aanslag op de luchthaven van Kaboel schuilt? En welke dreiging vormen de leden voor het instabiele Afghanistan? Amerikaanse terrorismedeskundigen Amira Jadoon en Andrew Mines beantwoorden vijf vragen.
UN Photo/UNODC/Zalmai.
Opinie

‘Het is onwaarschijnlijk dat de Afghaanse illegale drugseconomie op korte termijn zal veranderen’

De snelle opmars van de taliban in Afghanistan laat de wereld verbijsterd achter, maar het machtsevenwicht was al langer aan het verschuiven. Hoogleraar conflictstudies Jonathan Goodhand legt uit wat de impact van de handel in opium en heroïne is op de recente ontwikkelingen.
i Postcross (CC BY 2.0)
Opinie

‘De overwinning van de Taliban was onvermijdelijk’

De Taliban hebben de macht opnieuw gegrepen in Afghanistan. Eén blik op de strategische geografische ligging van het land en de politiek van de regio leert dat deze uitkomst onvermijdelijk was, zegt Natasha Lindstaedt, professor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Essex.
In conflictgebieden over de hele wereld versterkt klimaatverandering de strijd om schaarse natuurlijke hulpbronnen. Dat vraagt om een andere, meer klimaatgerichte, benadering van veiligheid en conflicten, zegt Janani Vivekananda, hoofd Klimaatdiplomatie en Veiligheid bij de Berlijnse denktank adelphi.
Opinie

‘Van Jeruzalem tot Glasgow: erken rol klimaat in vredesprocessen’

In conflictgebieden over de hele wereld versterkt klimaatverandering de strijd om schaarse natuurlijke hulpbronnen. Dat vraagt om een andere, meer klimaatgerichte, benadering van veiligheid en conflicten, zegt Janani Vivekananda van de Berlijnse denktank adelphi.
UNICEF Canada (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Waarom hulpverleners beter beschermd moeten worden

Vorig jaar werden 313 hulpverleners slachtoffer van een ernstige aanval, onder wie 154 medewerkers van nationale organisaties of lokale afdelingen van het Rode Kruis of de Rode Halve Maan, 98 hulpverleners in dienst van internationale ngo’s en 48 medewerkers van de Verenigde Naties. Het is hoog tijd om ze beter te beschermen, vindt Alexander ...
Matt Brown (CC BY 2.0)
Opinie

Strijd tegen IS is nog lang niet voorbij

Negen maanden na de val van de Syrische stad Raqqa in oktober 2017, het centrum van het kalifaat van de Islamitische Staat (IS), is het nog lang niet duidelijk of IS verleden tijd is. Extreme paramilitaire islamistische bewegingen zijn actief in diverse regio's, zegt Paul Rogers, emeritus-hoogleraar aan de University of Bradford.
Brecht Goris
Opinie

Toont Mosoel de toekomst van Kandahar?

De implosie van de Iraakse staat, overheid en leger in Mosoel en naburige steden zorgt voor paniek op alle westerse banken, vooral omdat het machtsvacuüm snel en efficiënt ingevuld wordt door de kalifaat-extremisten van ISIS. Is dit scenario ook denkbaar in Afghanistan, waar de Navo-troepen zich tegen eind dit jaar terugtrekken?
Gie Goris
Opinie

'Levensomstandigheden Afghanen verbeteren'

Meer dan 600 Belgische militairen blijven zeker tot het einde van 2011 in Afghanistan. Ter Zake legde de beslissing van de regering voor aan ondermeer MO*hoofdredacteur Gie Goris.
Gie Goris
Opinie

MO*lezing met Ahmed Rashid: moet Navo weg uit Afghanistan?

Op woensdag 28 oktober komen Ahmed Rashid en Jef Lambrecht naar het Kaaitheater in Brussel voor een MO*lezing over Afghanistan en Pakistan. In aanloop naar de lezing willen we het debat stimuleren, daarom lanceren we enkele opinies waarop we graag uw reactie krijgen.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.