'Levensomstandigheden Afghanen verbeteren'

Meer dan 600 Belgische militairen blijven zeker tot het einde van 2011 in Afghanistan. Ter Zake legde de beslissing van de regering voor aan ondermeer MO*hoofdredacteur Gie Goris.
  • Gie Goris Belgi Gie Goris
Zijn meer soldaten in Afghanistan de oplossing?
Daar zijn natuurlijk veel vragen bij omdat we op dit moment in een strategie zitten die door de VS wordt aangestuurd om meer te doen wat we al gedaan hebben, maar wat tot nu toe niet goed gewerkt heeft. Het is dus zeer de vraag of meer soldaten in Afghanistan zullen kunnen realiseren wat we al zeven jaar proberen te doen.
Wat zijn de resultaten op het terrein?
De aantallen van aanslagen gaat exponentieel de hoogte in, de aanwezigheid van de vroegere taliban en hun companen is op dit moment permanent op meer dan 80% van het grondgebied in Afghanistan. Op geen enkele manier, niet militair, niet sociaal en niet politiek, zou je kunnen zeggen dat de operatie succesvol is. Wat dat betreft zijn we niet goed genoeg bezig.
Is al dat militair gedoe wel de beste oplossing?
Daar zou België een verschil kunnen maken door te zeggen: we stoppen met de militaire bezetting of militaire interventie, maar we laten Afghanistan niet vallen: we gaan juist meer investeren op de plek waar het er voor de Afghanen echt toe doet.
De focus moet zijn: het verbeteren van de levensomstandigheden van de mensen op het platteland. Als die omstandigheden niet verbeteren, dan hebben de taliban en andere opstandelingengroepen telkens weer een argument om te zeggen: ‘Het Westen heeft geld zat om Afghanistan te bezetten, maar heeft nooit geld om uw leven te verbeteren.’
Bekijk het fragment in Ter Zake

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.