Unsplash / Markus Spiske
Nieuws

Jaarrapport Amnesty: wereldleiders verloochenen principes, burgers betalen de prijs

Steeds meer overheden gooien de internationale rechtsorde overboord en artificiële intelligentie biedt een vruchtbare bodem voor racisme, discriminatie en verdeeldheid. Dat zijn de voornaamste conclusies uit het jaarrapport van Amnesty International.
© Brecht Goris
Column

De liberale democratie wankelt gevaarlijk dicht bij de afgrond

MO*columniste Bieke Purnelle maakt zich zorgen om onze democratie en de stemmen voor psychopaten, halvegaren en andere bedenkelijke sujetten. ‘Waarom zou je moeite doen als je gewoon kan roepen dat het de schuld is van migranten? Het maakt niet uit of het waar is, zolang de mensen het maar geloven.’
© Bart Lasuy
Commentaar

‘Er is meer dan één dollar per Congolees nodig om het Centraal-Afrikaanse woud in stand te houden’

Het Congolese woudbassin huisvest de krachtigste long ter wereld. MO*journalist John Vandaele onderzocht hoeveel middelen er worden vrijmaakt om het onmetelijke woud te beschermen. De hamvraag: kunnen de Congolezen hun welvaart opkrikken zonder dat ze hun kwetsbare bossen kappen? Enkele slotbeschouwingen.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
© IMAGEBROKER / Belga
Analyse

Biobrandstof is niet de oplossing om onze klimaatdoelstellingen te halen

Het gebruik van biobrandstoffen zit in de lift. Ook België maakt er handig gebruik van om zijn klimaatdoelstellingen te halen. Ngo’s luiden de alarmbel, want een toename van biobrandstoffen zou onder meer leiden tot landroof, een hogere CO2-uitstoot en schendingen tegen de mensenrechten.
© CASC/WSM
Opinie

‘Wereldwijd worden vrouwen harder getroffen door de coronacrisis’

Dat de COVID-19-pandemie bestaande ongelijkheden versterkt, is helaas geen nieuws. De Belgische ngo WSM laat in een opiniestuk op deze Internationale Vrouwendag drie vrouwen aan het woord die strijden voor gendergelijkheid: Ingrid Mulamba uit Congo, Alexandra Arguedas uit Costa Rica en Lut Cromphout uit België.
© Reuters / Piroschka Van De Wouw
Interview

Extreemrechts surft op de aantrekkingskracht van de haat

Er rust allang geen taboe meer op extreemrechts. Opvallend veel jongeren voelen zich wereldwijd aangetrokken tot de masculiene cultuur van bloed en bodem, complottheorieën en uitsluiting, al zit het discours van extreemrechts vol tegenstrijdigheden. Vanwaar komt die fascinatie? 
Jan den Ouden / Pixabay
Nieuws

Afkomst van Belgische soja is vaak niet duidelijk

België importeert gemiddeld 2,5 miljoen ton sojabonen per jaar. 64 procent is afkomstig van landen met een hoog risico op ontbossing. 'De EU stelt immers geen duurzaamheidseisen aan de herkomst van dit soort ladingen', stelt het WWF. 
Angela Sevin (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Deze start-up toont de weg naar een duurzamere én eerlijkere koffieketen

Ray & Jules is een opvallende speler in de koffie-industrie. Het zet volledig in op koffiebranden via zonne-energie en wil zijn technieken over de hele wereld verspreiden. ‘Fairtrade is de basis, het is abnormaal als je dat niet bent.’
© Silke Ronsse _ CATAPA
Opinie

Vandaag krijgen we een historische kans om onze economie herop te bouwen, laten we beginnen met onze toeleveringsketen

Door het coronavirus komen veel fouten aan het licht die we gemaakt hebben in de samenleving. ICT-merken, bijvoorbeeld, creëerden een wedloop naar altijd maar het meest recente model. Welke richting willen we vanaf nu inslaan? De ngo CATAPA onderzocht de ICT-markt en vindt dat het hoog tijd is voor een eerlijke en duurzame transformatie van de toel ...
public domain (CC0)
Nieuws

Elke klimaatbetoger krijgt stuk bos

Voor elke deelnemer aan de klimaatmars in Brussel op 2 december zal een vierkante meter bos aangeplant worden. Op die manier willen de organisaties achter de mars zoveel mogelijk mensen op de been brengen.
© Eskinder Debebe / UN Photo
Analyse

Waarom Israël zich terugtrok als kandidaat voor de VN-Veiligheidsraad

Israël, dat met België en Duitsland in de race was om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad, trok zich begin deze maand terug. Het land is dit jaar zeventig jaar lid van de VN en had nog nooit eerder een zetel in de Raad. Op 8 juni wordt in de Algemene Vergadering van de VN gestemd over de nieuwe leden.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.