Recensie

De Belgisch-Congolese literaire erfenis herontdekt

De kans is klein, maar niet onbestaand, dat ze elkaar ooit ontmoet hebben: de Congolese auteur Paul Lomami Tshibamba en de Afro-Belgische dichteres Nele Marian. Vandaag kan je de twee auteurs verenigen op je boekenplank.
© Radio Martiko
CD

‘Op zoek naar de pioniers van de woestijnblues’

In een stoffig achterkamertje in een Marokkaanse soek deed Mechiel Vanbelle van het Gentse platenlabel Radio Martiko een ontdekking: een handvol oude opnames van Ahl Nana. Het was het begin van een lange zoektocht naar het Mauritaanse familie-ensemble.
Boek

De enige zwarte man in Dachau en de eerste zwarte kapper in Brussel

Twee recente boeken belichten een aspect van de kolonisatie dat minder bekend is. De auteurs reconstrueren het leven van iemand die in Congo geboren is, maar tijdens het interbellum in ons land belandde. In beide boeken speelt de weerstand tegen de Duitse bezetter tijdens WO II een rol.
Boek

De grote geschiedenis vertel je met kleine verhalen

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad beschouwt MO*redacteur John Vandaele in "De melkboer en de geschiedenis" de grote verschuivingen in Vlaanderen en de rest van de wereld. Reis mee met de auteur van 1935 tot 2022 en geniet van deze fragmenten uit het boek.
Gerard Stolk (CC BY-NC 2.0)
Boek

‘Boeren zijn geen bleiters, zeker niet in ’t openbaar’

Ex-Rikoltodirecteur Jan Aertsen schreef met "‘t Is ook maar doodgaan" een boek over zijn boerenfamilie. Dit is geen ode aan de kleine boer, maar 'een respectvolle en ongepolijste blik in de spiegel', schrijft Gie Goris over zijn nieuwe zomerboekentip.
Recensie

Tien tips voor wie boeken het mooiste geschenk vindt

Elk boek is een geschenk van de auteur aan de samenleving, maar het kan natuurlijk ook gewoon een cadeau zijn dat je een geliefde of jezelf geeft. Tips nodig? Journalist Gie Goris neemt met u het stapeltje door dat hij de voorbije maanden las. Van beklijvende romans tot urgente non-fictie.
Het Letterenhuis
Boek

Koloniale literatuur herlezen: ‘Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt’

Het was een andere tijd toen de literatuur verscheen die we vandaag koloniaal noemen. Verbannen of verketteren hoeft niet, maar veel boeken kunnen wel context en nieuwe lezersperspectieven gebruiken. Dat is precies wat twee nieuwe essaybundels, een Nederlandse en een Vlaamse, beogen.
CC Caroline Coenen (CC NA-NC 2.0)
Boek

Amin Maalouf: de burger is belangrijker dan de groepen waartoe hij behoort

Amin Maalouf signaleerde als een van de eersten de dreiging van identitair denken en communautaire politiek. De voorbije jaren toonden niet alleen dat zijn waarschuwing wereldwijde relevantie had, maar ook hoe gewelddadig en verwoestend de terugkeer naar “tribale” identiteiten was, is en zal zijn.
David Allan (CC BY-NC-NA 2.0)
Boek

‘Democratie is geen wiskunde, het is chemie’

Iedereen heeft het over de politieke rol van het middenveld, maar waarover gaat het dan? MO* las voor u ter inspiratie drie boeken die elk een eigen blik hanteren, maar samen toch inzicht geven in de rol die bewegingen, organisaties, koepels en netwerken van burgers willen opnemen.
MOOOV
Film

Wat kunnen we leren van Europa’s laatste natuurlijke imker?

‘De ene helft is voor mij, de rest blijft van jullie’, dat is het principe waarmee Hatidze, de laatste Europese natuurlijke imker, werkt. En dat dit belangrijk is voor het overleven van een bijenkolonie weet ook de Brusselse imker Dieter Telemans.
© Jawad Rhalib
Film

De cultuurstrijd in moslimlanden is niet te herleiden tot een simpel wij en zij

De documentaire "When Arabs Danced" klaagt de grote grip van moslimfundamentalisme op de vrijheden in moslimsamenlevingen aan, maar gaat voorbij aan de complexiteit ervan vervalt snel in clichés.
© Marco Mertens
CD

We have a dream: universele mensenrechten in 2018

Het beste jazzorkest van België brengt een uitgesproken politieke plaat uit met Tutu Puoane als zangeres, en Amnesty International staat daar vierkant achter. We have a dream: van Martin Luther King tot milieurechten, van homofobie tot kindermisbruik. En prachtige muziek, uiteraard.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.