Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-gemeenschap op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
Engin Akyurt (Pixabay CC0)
Opinie

‘Ondanks alles weigert de journalistiek te sterven in Latijns-Amerika’

Latijns-Amerika was het voorbije jaar het gewelddadigste gebied om journalistiek te beoefenen, weet de Mexicaanse journalist Mael Vallejo. ‘Maar journalisten zullen er ook in 2024 de confrontatie met de macht blijven aangaan.’
CC0
Opinie

‘Het is tijd dat we toegeven dat ons industriële voedselsysteem mensen uithongert’

Ons voedselsysteem bleek de voorbije jaren rampzalig kwetsbaar. Het is niet gebouwd om iedereen toegang tot voedsel en gezonde voeding te garanderen. Speciaal VN-rapporteur Olivier De Schutter schetst hoe we van crisis naar veerkracht kunnen gaan. 
© Moritz Van Dungern
Opinie

Open brief: ‘Tegen de “duurzame” vernietiging van het regenwoud en de mensen die er wonen’

Naar aanleiding van de theatervoorstelling “Antigone in de Amazone” van Milo Rau, schreven de Landloze Arbeidersbeweging MST en enkele experts en activisten een open brief die de praktijk van greenwashing door het Braziliaanse bedrijf Agropalma aanklaagt.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Pixabay
Opinie

‘De prijs van koffiebonen is verdubbeld, en dat komt door klimaatverandering’

Het afgelopen jaar zijn de koffieprijzen wereldwijd flink gestegen. De prijs van koffiebonen fluctueert altijd, maar zelden kunnen koffieboeren er hun voordeel mee doen. Zullen zij van deze prijsstijging eindelijk kunnen profiteren?, vraagt Jonathan Morris, professor geschiedenis aan de universiteit van Hertfordshire zich af.
Alexandre FUKUGAVA / Pixabay
Opinie

COVID-19: Hoe Brazilië het op één na zwaarst getroffen land werd

De COVID-19-pandemie is een ongekende stresstest voor landen, economieën en politieke systemen. Nergens was de uitkomst verwoestender dan in Brazilië, schrijft politiek wetenschapper Alfredo Saad Filho.
UN Photo/Mark Garten / Flickt (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Voor inheemse bevolking in Amazonewoud wekt coronavirus oude spoken tot leven

De inheemse bevolking in het Amazonegebied is bijzonder kwetsbaar voor COVID-19 en de gevolgen van de coronacrisis, schrijven Nina Moeller en J.M. Pedersen van het Centrum voor Agro-ecologie aan de Universiteit van Coventry. Ze vroegen hun connecties in Ecuador en Peru hoe zij met de dreiging omgaan.
Alan Santos/PR (CC BY 2.0)
Opinie

EU-Mercosur handelsakkoord met Bolsonaro in Brazilië kan niet

Nog deze maand zouden de onderhandelingen afgerond worden over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en Mercosur, een Zuid-Amerikaans vrijhandelsblok bestaande uit Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Volgens Sacha Dierckx van de progressieve denktank Minerva kan zo’n vrijhandelsakkoord met Brazilië niet door de beugel. Het beleid van Bo ...
ILRI (CC 2.0)
Opinie

Sojabonen zijn krachtig Chinees wapen in handelsoorlog

Sojabonen lijken niet erg bruikbaar in een oorlog. Maar ze zijn wel het belangrijkste Chinese wapen in het steeds hoger oplopende conflict met de Verenigde Staten, zegt Ian Sheldon, landbouweconoom aan de Ohio State University (VS).
Pedro França/Agência Senado (CC BY 2.0)
Opinie

Zo kan Jair Bolsonaro verhinderd worden het regenwoud te verwoesten

De inauguratie van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro doet de vrees toenemen voor snellere ontbossing in het Amazonewoud. Daar zijn goede redenen voor, schrijft Anthony Pereira, directeur van het Brazilië-instituut aan het King’s College London. Maar er zijn ook factoren, zowel in binnen- als buitenland, die de schade kunnen ...
Beto Oliveira / Câmara dos Deputados (CC BY 3.0)
Opinie

Praten met Bolsonaro?

Latijns-Amerikaspecialiste Alma De Walsche maakt enkele kanttekeningen bij het opiniestuk van Chams Eddine Zaougui over de Braziliaanse verkiezingen dat afgelopen weekend in De Standaard werd gepubliceerd. Ze kan zich niet van de indruk ontdoen dat er hier kort door de bocht wordt gegaan en oppervlakkig wordt geoordeeld.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.