© REUTERS / Henry Romero
Opinie

‘Net de strijd tegen bendes maakte van Ecuador een narcostaat’

Een ongekende golf van bendegeweld heeft van Ecuador het meest gewelddadige land van Latijns-Amerika gemaakt. Het zijn bezuinigingen en net de harde aanpak van bendes die het geweld aanzwengelden, stellen experten Maria Gabriela Palacio en Fabio Andrés Díaz Pabón.
Engin Akyurt (Pixabay CC0)
Opinie

‘Ondanks alles weigert de journalistiek te sterven in Latijns-Amerika’

Latijns-Amerika was het voorbije jaar het gewelddadigste gebied om journalistiek te beoefenen, weet de Mexicaanse journalist Mael Vallejo. ‘Maar journalisten zullen er ook in 2024 de confrontatie met de macht blijven aangaan.’
Elsa Olofsson (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’

Sinds de jaren '70 heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Als gevolg daarvan kampen Latijns-Amerikaanse landen met instabiliteit en onveiligheid. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.
© Dries Merre / FOS
Opinie

‘Als bedrijven hun verantwoordelijkheid zelf niet nemen, moéten we ze wel dwingen’

Globalisering maakt waardeketens geografisch verspreid en ondoorzichtig. Telkens wij een banaan verorberen, verbinden onzichtbare draden ons met de arbeiders die aan het begin van die keten staan. Maar we hebben geen idee van hun ellendige leef- en werkomstandigheden, schrijft Jo Vervecken van FOS.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Pedro Szekely / Flickr (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Colombiaans vredesakkoord leidde tot oorlog tegen het bos’

Het Colombiaanse vredesakkoord tussen de regering en de FARC zou niet alleen het geweld staken, maar ook oneerlijk grondbezit en ontbossing aanpakken. Nu andere guerrillagroepen de plek van de FARC hebben ingenomen, blijkt het lastig het akkoord na te leven, schrijft Maxwell Radwin (Mongabay).
© Iván Valencia
Opinie

‘#SOSColombia: Colombianen willen niet meer alleen staan. Waar blijft internationale hulp?’

Hoewel ze zich ver van Colombia bevinden, voelen Karlijn Van den Broeck en haar Colombiaanse vriendin Dayana erg mee met wat er afgelopen week gebeurde. Wat ze te zien en te horen krijgen, laat weinig aan de verbeelding over. Vreedzaam protest wordt hardhandig de kop in gedrukt.
Szabolcs Molnar / Pixabay
Opinie

CO2-taks is de sleutel om ontbossing tegen te gaan

In Colombia en Costa Rica, twee landen die een CO2-belasting hebben opgelegd, is de ontbossing verminderd en stijgen tegelijk de inkomsten voor bosherstel, schrijven hoogleraar Economie Edward Barbier en Sebastian Troëng, vicedirecteur van Conservation International.
© Ivan Duque
Opinie

Wat kan Colombia verwachten van president Duque?

Ivan Duque verpersoonlijkt voor progressieve Colombianen de corruptie, de oligarchie, de belangen van de grootgrondbezitters, het paramilitarisme, de oppositie van de vrede die voor vier jaar aan de macht zal zijn. Wat staat de progressieve krachten in Colombia dan nu te wachten? 
© Copyright 2018: Archivo Fotográfico. Campaña Iván Duque 2018 - 2022. Fotógrafo: Nicolás Galeano
Opinie

Vrede op de schop? Vijf vragen over de presidentsverkiezingen in Colombia

Op 27 mei vindt de eerste ronde plaats van de Colombiaanse presidentsverkiezingen. Wies Willems van Broederlijk delen beantwoordt vijf vragen over dit sleutelmoment voor het vredesproces.
The Real Estreya (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Eindelijk akkoord na 60 jaar gewapend conflict in Colombia, maar echte vrede is er nog lang niet

Eindelijk is het dan zover, de onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de rebellengroep FARC kondigden woensdagavond het officiële einde aan van zestig jaar gewapend conflict. Maar er wachten nog heel wat uitdagingen op de weg naar echte vrede, schrijft Wies Willems van Broederlijk Delen.
Alejandro Arango (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Wie wint bij meer vrijhandel met de Andes?

De federale regering heeft een wetsontwerp klaar voor de ratificatie van het Vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) enerzijds en Peru en Colombia anderzijds. Dinsdag 20 oktober buigt de Kamercommissie Buitenlandse Zaken zich over de tekst en daarna stemt het parlement. Wies Willems: ‘Dat het akkoord zal bijdr ...

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.