© Khaled Abdullah / Reuters
Analyse

Moeten we de Houthi’s onderschatten of net overschatten?

Ze leken uit het niets te komen, de Jemenitische Houthi’s en hun aanvallen in de Rode Zee. Maar de Houthi’s zijn al sinds 2004 militair actief in Jemen. MO* zet op een rijtje wat je moet weten om hun positie en militaire acties vandaag beter te begrijpen.
Pickpik (CC0)
Recensie

Omdat het heden vreselijk overroepen is: 7 boeken over verleden en toekomst

We leven zogezegd in het nu, maar heel veel boeken leren ons dat het veel belangrijker is om terug te kijken naar wat voorbij is en vooruit te blikken op de verwachte toekomst. Gie Goris, oud-MO*hoofdredacteur, koos voor deze zomer 7 boeken die je meenemen op een reis in de tijd en rond de wereld.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
© Beril Eski / Thomson Reuters Foundation
Nieuws

Turkse vrouwen hoopvol over gratis HPV-vaccin na historische rechtszaak

Toen de Turkse studente Yagmur Varkal hoorde dat ze moest betalen voor een vaccin dat haar beschermt tegen baarmoederhalskanker, was haar verontwaardiging groot. Ze daagde de gezondheidsautoriteiten voor de rechtbank om haar geld terug te krijgen en behaalde daarmee een historische overwinning.  
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
IDF Spokesperson's Unit / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Interview

Voormalig Mossad-agent Yossi Alpher: ‘Voor Israël begint de oorlog in Oekraïne in Syrië’

Israël bevindt zich in een spagaat wanneer het gaat over de oorlog in Oekraïne. Enerzijds is het een trouwe bondgenoot van de VS en het Westen, anderzijds onderhoudt het goede relaties met zowel Rusland als Oekraïne. MO* sprak met Yossi Alpher, ex-agent van de Israëlische inlichtingendienst Mossad.
Erika Wittlieb / Pixabay
Nieuws

Miljoenen gevangenen “vergeten” in de pandemie

Wereldwijd worden gevangenen stelselmatig vergeten in de aanpak van de pandemie, stelt Amnesty International. Gevangenissen hebben grote moeite om uitbraken te voorkomen en de getroffen maatregelen leiden vaak tot ernstige mensenrechtenschendingen.
Interview

Amin Maalouf: ‘Conservatieven werden revolutionair, progressieven zitten in de verdediging’

De Frans-Libanese schrijver Amin Maalouf heeft een hard hoofd in de toekomst van de mensheid. Twee conservatieve revoluties – de islamistische en de neoliberale – maken het samenleven quasi onmogelijk. ‘Wat zich in het Midden-Oosten voorgedaan heeft, is rampzalig voor de hele mensheid.’
© Anna Albert (2020 Right Livelihood Laureates)
Nieuws

Activisten uit Belarus en Iran winnen “alternatieve Nobelprijs”

Een Belarussische activist, een Iraanse mensenrechtenadvocaat in gevangenschap, een Amerikaanse burgerrechtenadvocaat en een Nicaraguaanse inheemse activist. Dat zijn de vier winnaars van de Zweedse toponderscheiding die ook wel “de alternatieve Nobelprijs” voor de mensenrechten wordt genoemd.
kremlin.ru (CC BY 4.0)
Opinie

Poetins grote plan: Syrië gebruiken om Turkije aan zich te binden

Het is Poetin in Syrië niet zozeer te doen om de steun aan zijn oude bondgenoot, schrijft Mustafa Demir, lector Internationale Betrekkingen aan de Staffordshire University. De Russische president ziet er vooral een manier in Turkije aan zich te binden, en zo het Westen en de NAVO stokken in de wielen te steken.
© Stien Reyntjens
Interview

Iraanse activiste Homa Arkani: ‘Ik wil erkend worden als een internationale artieste’

Iraanse vrouwen zijn zeer op hun schoonheid gesteld. De verplichting om hun vrouwelijk schoon te verbergen onder allesbedekkende kledij botst dan ook met de behoefte om zich te tonen. Met haar kunstwerken klaagt activiste Homa Arkani deze contradictie in de Iraanse samenleving aan. 
Willy Verhulst (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Nieuwe grens tussen “niet oud” en “oud”: 70 is het nieuwe 60

Wetenschappers van de Stony Brookuniversiteit in New York gebruiken nieuwe meettechnieken om naar leeftijd te kijken en wetenschappelijk te illustreren dat je effectieve leeftijd niet de beste manier is om naar menselijke veroudering te kijken. ‘Ja, 70 is het nieuwe 60’, zeggen ze.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.