Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-stam op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
Fairphone (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

VN aan grondstofrijke ontwikkelingslanden: ‘Trap niet in de valkuil van het verleden’

De energietransitie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan grondstoffen voor zonnepanelen en batterijen. Maar de meeste van die landen verwerken de grondstoffen niet zelf, waardoor ze te weinig profiteren van de welvaart die de transitie kan teweegbrengen, waarschuwt VN-organisatie UNCTAD. 
Unsplash / Richard Burlton
Nieuws

Nu ook bewezen: natuurbescherming geeft boost aan biodiversiteit

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.
regiov (CC BY-SA 2.0 Deed)
Nieuws

Braziliaanse bossen gekapt voor kleren van Zara en H&M

Katoenen kleding van Zara en H&M blijkt gelinkt aan illegale houtkap in Brazilië. De Britse milieuorganisatie Earthsight kon bijna een miljoen ton grondstoffen volgen van de Braziliaanse Cerrado tot de Aziatische kledingfabrieken waar katoenen T-shirts voor beide merken in elkaar worden gestikt.
© Global Voices
Analyse

Wordt Latijns-Amerika een nieuwe AI-hub?

ChatGPT en andere AI-toepassingen lijken bijna niet meer weg te denken. Maar de explosieve groei van AI heeft ook een keerzijde. Want de technologie vraagt enorm veel water, energie en handenarbeid. En de grote techreuzen zoeken die daar waar ze de minste problemen verwachten.
Fabricio Carrijo / Wikimedia Commons (CC BY 3.0 DEED)
Nieuws

Cerrado beschermen levert Brazilië 72 miljard dollar per jaar op

Een duurzamer model voor de Braziliaanse Cerrado beschermt niet alleen de wereld tegen een voedselcrisis. Het kan de Braziliaanse economie ook 72 miljard dollar extra per jaar opleveren, zegt een rapport van het World Economic Forum.
Stefan Thiesen / Wikimedia Commons
Nieuws

PFAS komen via pesticiden in onze groenten en fruit terecht

Het gebruik van chemicaliën met PFAS is in tien jaar tijd enorm toegenomen in de EU. Daardoor worden consumenten er ook via hun voeding steeds vaker blootgesteld aan PFAS. België hoort bij de landen met de hoogste concentraties.
Unsplash / Adrian Infernus
Nieuws

Er zit te weinig kalium in onze landbouwgrond, en dat is een probleem

Nieuw onderzoek in het vakblad Nature Foods waarschuwt voor een toenemend tekort aan kalium in landbouwgrond. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid.
© Jenny Mealing / Flickr (CC BY 2.0)
De Ontwikkelaars

Hoe kan Latijns-Amerika een nieuwe aderlating voorkomen?

Wies Willems, beleidsmedewerker grondstoffen bij Broederlijk Delen, overloopt de hoopgevende en zorgwekkende evoluties in Latijns-Amerika, een continent tjokvol mineralen en metalen die onmisbaar zijn voor de energietransitie.
Casa Rosada (Argentina Presidency of the Nation) / Wikimedia (CC BY 2.5)
Nieuws

Argentijns middenveld beschermt bossen en gletsjers tegen nieuwe president

De nieuwe ultrarechtse president van Argentinië Javier Milei wil de kettingzaag zetten in de milieu- en klimaatregels van het land. Voorlopig komt hij van een kale reis thuis.
Taylor Vick / Unsplash
Nieuws

Enorme hoeveelheden water en energie: AI heeft een flinke impact op onze planeet

Artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt zich in een razend tempo, waardoor ook de druk op de grote techbedrijven groeit om de milieu- en klimaatimpact ervan aan te pakken. Want die impact is groot: AI vereist enorme hoeveelheden energie en water.
omid roshan / Unsplash
Opinie

‘De EU moet een duurzame aanvoer van cruciale mineralen garanderen’

Er is de laatste jaren steeds meer vraag naar essentiële grondstoffen die in groene technologie worden gebruikt. Hoe kan de EU er voor zorgen dat de aanvoer van die mineralen op een duurzame manier gebeurt? Johanna Sydow van de Heinrich Böll Stichting heeft enkele ideeën.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.