Fairphone (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Klimaattoppen moeten veel verder kijken dan fossiele brandstoffen’

Als we binnen de grenzen van onze planeet streven naar welzijn voor iedereen, moeten we dringend nadenken over de manier waarop we onze grondstoffen en natuurlijke bronnen waarderen. Dat schrijft Mathias Schluep, algemeen directeur van het World Resources Forum.
Natalie Tapson (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Opinie

‘De oceaan rond Antarctica moet beschermd worden, in het belang van de wereld’

Meer dan 200 wetenschappers uit 19 landen hebben het mariene ecosysteem in de Zuidelijke Oceaan aan een evaluatie onderworpen. ‘De bescherming van de oceaan rond Antarctica is dringend nodig, voor het welzijn van de hele planeet’, schrijven onderzoekers Andrew Constable en Jess Melbourne-Thomas.
GRID-Arendal (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Dringend meer onderzoek nodig om te weten wat toekomst brengt voor zee-ijs rond Antarctica’

Klimaatmodellen zijn er de voorbije decennia niet in geslaagd om de afname van het Antarctisch zee-ijs correct te voorspellen. Een groep wetenschappers legt uit waarom betere modellen en metingen in de toekomst cruciaal zullen blijken.
© Paul Verrept
Opinie

‘Er is zoveel dat we van de natuur kunnen leren, dat ontdekken we steeds meer’

In het boek “De tijd dringt” schrijven 69 Grootouders voor het Klimaat een brief naar hun kleinkinderen, kinderen of beleidsmakers. MO* publiceert enkele van die brieven. Vandaag: de brief van journaliste Alma De Walsche aan haar kleinzoon Wannes. 
Dimitris Siskopoulos (CC BY 2.0)
Opinie

‘Diepzeemijnbouw toestaan zou een van de meest kwetsbare ecosystemen ter wereld verwoesten’

Bedrijven staan te popelen om de oceaanbodem om te ploegen om kostbare ertsen te winnen, maar de weerstand tegen de nieuwe industrie groeit. Diepzeemijnbouw kan immers ernstige gevolgen hebben voor mens en planeet, schrijven Daniela Fernandez en Matthew Gianni van de Deep Sea Conservation Coalition.
Blazejosh / Pixabay
Opinie

‘Moderne bedrijven kunnen leren van oude wijsheden over groene financiering’

De financiële wereld kan inspiratie uit oude kennissystemen putten om ethischer te handelen, schrijft auteur en econoom Atul K. Shah. Bedrijven kunnen met andere, duurzamere concepten werken en toch succesvol zijn. ‘De mens is niet de spil van het leven op aarde.’
CC0
Opinie

‘Waar blijft de Wereldwoudorganisatie?’

Elke keer de Brazilianen naar het stemhokje trekken, wordt mee bepaald hoe het Amazonewoud de volgende vier jaar beheerd zal worden. Maar, zo schrijft Louis Cattrysse, de impact van die beslissing wordt wereldwijd gevoeld. ‘Is er geen betere manier om het woud mondiaal en duurzaam te beheren?’
Jim Champion / Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Opinie

‘Nieuwe bossen kunnen ons gebruik van fossiele brandstoffen nooit compenseren’

Bomen planten is essentieel in de strijd tegen de klimaatverandering, maar CO2 uit de lucht halen en permanent opslaan in de ondergrond is minstens even belangrijk. De ene methode vervangt de andere niet, want ze hebben een totaal ander doel, schrijven internationale klimaat- en natuurexperten.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
European Wilderness Society (CC BY-NC-ND 4.0)
Opinie

‘Als het gaat om de bescherming van mensen en de planeet, zijn het daden die tellen’

Volgens een rapport van Finance for Biodiversity leveren milieumisdrijven jaarlijks tot 280 miljard dollar op. Regeringen treden niet krachtig genoeg op, zegt Simon Zadek, voorzitter van F4B. ‘Als kredietrisico’s beleggers niet afschrikken, doen groeiende reputatierisico’s dat misschien wel’.
Dredgepoint / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Laat de truffels van de oceaan op de zeebodem’

‘De wetenschappelijke kennis die voorhanden is, wijst uit dat diepzeemijnbouw onherstelbare schade zal aanrichten’, schrijft 11.11.11-medewerkster Kiki Berkers. ‘Met deze mijnbouw dreigen kwetsbare ecosystemen te verdwijnen.’
PXHere
Opinie

‘Zangvogels worden steeds stiller, en dat is slecht nieuws’

Biologen reconstrueerden geluidsopnames van zangvogels op meer dan 200.000 plaatsen in Europa en Noord-Amerika. Daaruit blijkt dat de vogels steeds stiller worden, en dat is geen goed nieuws, schrijven biologen Simon Butler en Catriona Morrison van de Universiteit van East Anglia.

Pagina's

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.