Unsplash / Melissa Askew
Analyse

‘Gezellig doen met ministers’: komt het westerse geld voor groene projecten goed terecht?

Terwijl Oeganda honderden miljoenen donorgeld ontvangt voor bosbeheerprojecten zet een machtig houtkapsyndicaat, met tentakels in de regering, de woestijnvorming onverminderd voort. In Nigeria ruimt de overheid dan weer eigenhandig de bomen op. Intussen worden de lokale bevolkingen steeds armer.
© Bart Lasuy
Analyse

Kan je met bitcoins gorilla’s beschermen?

Congo is een grootmacht op het vlak van biodiversiteit. Met buitenlandse hulp brengt het land die zelf in kaart. Tegelijk zetten menselijke activiteiten alle ecosystemen onder druk, erkennen de Congolezen zelf. In de natuurparken, de hotspots van biodiversiteit, zijn de uitdagingen groot.
Pixabay
Analyse

Nu dure bosbelofte van Glasgow moet worden ingelost, komen meeste landen erop terug

Nu een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de VN-klimaattop in Glasgow van vorig jaar - een breed gedragen verbintenis om ontbossing een halt toe te roepen - vertaald moet worden in concrete actie, haken de meeste ondertekenaars af. 
© Bart Lasuy
Analyse

Geven we genoeg om de krachtigste long ter wereld te redden?

De wouden in het Congobekken halen vandaag meer CO2 uit de lucht dan het Amazonewoud. Dat lijkt goed nieuws, maar ook deze wouden zijn razendsnel aan het verdwijnen. Verschillende landen, waaronder ook België, investeren in duurzaam bosbeheer. Maar volstaat dat om deze vitale groene long te redden?
Axel Fassio/CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Congolese topministers betrokken bij miljoenenfraude in houtkapsector

Een audit van de Congolese overheid toont aan dat er miljoenenfraude gepleegd is bij de houtkap van het Congolese regenwoud. Onder meer zes voormalige ministers waren betrokken bij het uitgeven van illegale kapvergunningen en geldverduistering. 
Axel Fassio/CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Cacaoteelt en geweld stuwen ontbossing in Congo naar recordhoogte

In 2021 verloor Tshopo, de grootste provincie van de Democratische Republiek Congo, maar liefst 12.000 hectare aan bossen door branden. Onderzoekers linken het bosverlies aan het feit dat er steeds meer cacao geteeld wordt, door migranten uit naburige provincies.
Freek Van Ootegem / Pixabay (CC0)
Analyse

Oliewinning bedreigt beschermd natuurgebied in zuidelijk Afrika

Natuur- en milieuactivisten roepen op tot internationale actie. Ze maken zich grote zorgen over het plan om een ​​enorm olieveld aan te leggen in beschermd natuurgebied bij de Okavango-delta, een van de laatste wildernissen van Afrika.
© James Anderson
Analyse

Kameroen zet satellietbeelden in tegen ontbossing

In 2019 verdween tropisch regenwoud aan een snelheid van één voetbalveld per zes seconden. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het klimaat, ook lokale gemeenschappen verliezen veel van hun leefgebied. Gelukkig zijn er nieuwe technologieën die het gemakkelijker maken om ontbossing tegen te gaan.
Mark Caldicott / Pixabay
Analyse

Chinese vissersvloot bedreigt visbestanden in ontwikkelingslanden

In veel geïndustrialiseerde landen, vooral in China, zijn de visbestanden uitgeput. De Chinese vissersvloten trekken daarom naar de territoriale wateren van lage-inkomenslanden om aan de groeiende vraag te voldoen.
Analyse

Wat leren we van ’s werelds meest begeerde vrijgezel?

Zelfs een profielpagina op de datingapp Tinder heeft Sudan, de laatste noordelijke witte neushoorn, niet meer aan nageslacht geholpen. Floor van de Meulen volgde de laatste jaren van zijn leven. Een filosoof en een mottenvanger keken naar het portret dat ze van The Last Male on Earth maakte. Ziet uitsterven er dan echt zo uit? 
© Fien Lakiere
Analyse

Olifanten in gevaar? Botswana heft jachtverbod op olifanten op

Ivoorhandel en conflicten met mensen vormen een bedreiging voor de Afrikaanse olifant. Botswana en andere Zuid-Afrikaanse landen willen hun eigen beleid voeren, los van het Westen.
© Ebe Daems
Analyse

Tanzaniaanse boeren riskeren zware celstraffen als ze traditionele zadenruil verderzetten

Om ontwikkelingshulp te krijgen moet Tanzania de Westerse landbouwindustrie de vrije baan geven en sluitende bescherming bieden voor gepatenteerde zaden. ‘Tachtig procent van de zaden wordt gedeeld en verkocht in een informeel systeem tussen buren, vrienden en familie. De nieuwe wetgeving in Tanzania criminaliseert die praktijk&rsqu ...

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.