Arjun MJ / Unsplash
Nieuws

Exportverbod op ‘verboden’ pesticiden kost Europa nauwelijks banen

Bepaalde pesticiden die verboden zijn in de Europese Unie worden toch nog uitgevoerd naar andere continenten. Een stop van die export zal geen negatieve invloed hebben op de economie in Europa. Tot die conclusie komt een rapport in opdracht van een coalitie van middenveldorganisaties.
S.Quinn / CIP (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Eerlijke prijzen zijn een voorwaarde voor duurzame landbouw’

Naar aanleiding van Wereldbananendag én de Internationale Dag van de Boerenstrijd vraagt een coalitie van ngo's om eerlijke prijzen voor boeren wettelijk te verankeren. Dat is volgens de ngo's broodnodig om ons landbouwsysteem wereldwijd duurzamer en rechtvaardiger te maken.
Francesco Meschia (CC BY-NC-ND 2.0)
Reportage

Arbeidsmigranten uitgebuit in Italiaanse wijngaarden: ‘Soms gaven ze me water, soms niet’

Werknemers zonder papieren, die nauwelijks meer dan 3 euro per uur verdienen op de wijngaarden in het rijke noorden van Italië, zeggen dat ze het slachtoffer zijn van racisme en onmenselijke werkomstandigheden. 'Als ze je te laat betalen, kan je niet eten.'
© Stefan Thiesen / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Wereldblog

‘Het is tijd voor een toekomst waarin we onszelf niet meer vergiftigen’

Tot 80% van ons vlees en zuivel zou microplastics bevatten en dankzij pesticiden die we doodleuk op ons voedsel spuiten, eten we dagelijks PFAS. Geen enkel zinnig mens kan dat goedpraten, meent landschapsarchitect Louis de Jaeger. Hoe kan het dan dat we dat toch blijven doen?
Annie Spratt / Unsplash
Nieuws

EU pompt 4 keer meer subsidies in veeteelt dan in groenten en fruit

Meer dan 80 % van de Europese landbouwsteun gaat naar dierlijke producten, ondanks hun veel grotere klimaatimpact. Dat blijkt uit onderzoek in het vakblad Nature. Vooral de productie van veevoeder speelt een grote rol.
Rudolf-Peter Bakker / Unsplash
Nieuws

Klimaatverandering zal wijnregio’s flink dooreenschudden

Laaggelegen wijnregio’s in Spanje, Italië en Californië zullen tegen het einde van deze eeuw niet meer leefbaar zijn, blijkt uit onderzoek van verschillende Franse instituten. Maar nieuwe regio’s worden geschikt, waaronder België, Nederland en zelfs Denemarken.
Axel Fassio / CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Europese banken pompen honderden miljarden in verwoesting van natuur

Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 hebben Europese banken 256 miljard euro gepompt in sectoren die een bedreiging vormen voor bossen. De financiële sector vormt een blinde vlek voor het Europese klimaat- en milieubeleid, zegt milieubeweging Greenpeace.
Dipartimento della Protezione Civile (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Europees Milieuagentschap: Europa lang niet klaar voor snel oprukkende klimaatrisico's

Europa is helemaal niet voldoende voorbereid op de extreme hitte, droogte, natuurbranden en overstromingen die in de volgende jaren zullen blijven toenemen. Dat zegt het Europese Milieuagentschap (EEA) in een nieuw rapport.
Arno Senoner / Unsplash
Nieuws

Europese rivieren bevatten cocktail van 500 chemicaliën

Europese rivieren bevatten een mix van meer dan 500 schadelijke chemicaliën, blijkt uit Duits onderzoek. Die vormen vooral voor ongewervelde organismen een gevaar.
Miguel Discart / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Waarom protesteren jullie boeren nu eigenlijk?

‘Voedsel is te goedkoop’, noteert landschapsarchitect en auteur Louis De Jaeger tijdens een gesprek tussen boeren en mensen uit de retail en de voedingsindustrie. ‘Als we de landbouw eerlijk willen maken, moeten we de hele maatschappij aanpakken.’
© PXHere (CC0)
Wereldblog

Wat als we onze buren voor onze vijanden houden?

Boeren en milieuactivisten tegen elkaar opzetten brengt ons geen stap dichter bij een gezond en duurzaam landbouwmodel, benadrukken enkele ecologische boerinnen in een gezamenlijke blogpost. ‘Het echte probleem is de jarenlange promotie van een landbouwsysteem dat fundamenteel niet duurzaam is.’
Daniel Gimbel / Unsplash
Nieuws

1 op de 5 rivieren stroomt niet meer op ritme van de seizoenen

De klimaatverandering veroorzaakt drastische veranderingen in de seizoensgebonden stroming van Europese, Amerikaanse en Russische rivieren. Dat houdt risico’s in voor zoetwaterdieren en onze watervoorziening, stelt een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.