Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
© Albert González Farran / UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hoelang blijven we nog wegkijken van de wreedheden in Darfur?’

In de Soedanese regio Darfur vinden opnieuw wreedheden plaats die herinneren aan de massale gruweldaden van 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit, schrijft adjunct-hoogleraar genocidestudies Mike Brand.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
In conflictgebieden over de hele wereld versterkt klimaatverandering de strijd om schaarse natuurlijke hulpbronnen. Dat vraagt om een andere, meer klimaatgerichte, benadering van veiligheid en conflicten, zegt Janani Vivekananda, hoofd Klimaatdiplomatie en Veiligheid bij de Berlijnse denktank adelphi.
Opinie

‘Van Jeruzalem tot Glasgow: erken rol klimaat in vredesprocessen’

In conflictgebieden over de hele wereld versterkt klimaatverandering de strijd om schaarse natuurlijke hulpbronnen. Dat vraagt om een andere, meer klimaatgerichte, benadering van veiligheid en conflicten, zegt Janani Vivekananda van de Berlijnse denktank adelphi.
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Anthony Zendejas (CC0)
Opinie

Waarom grond belangrijk is voor Islamitische Staat

De Islamitische Staat (IS) is recent het laatste overblijfsel van zijn territorium in Syrië kwijtgeraakt, maar dat is nog niet het einde van de terreurgroep, schrijft Harout Akdedian, onderzoeker aan het Center for Religious Studies van de Central European University in Boedapest. Wat betekent dit verlies van territoriale controle dan voor IS?
Matt Brown (CC BY 2.0)
Opinie

Strijd tegen IS is nog lang niet voorbij

Negen maanden na de val van de Syrische stad Raqqa in oktober 2017, het centrum van het kalifaat van de Islamitische Staat (IS), is het nog lang niet duidelijk of IS verleden tijd is. Extreme paramilitaire islamistische bewegingen zijn actief in diverse regio's, zegt Paul Rogers, emeritus-hoogleraar aan de University of Bradford.
Karlos Zurutuza/IPS
Opinie

"Libië ruilt idealen van de revolutie in voor fatwa's"

Libië is op weg een tweede Afghanistan te worden als het gaat om vrouwenrechten, zegt Aicha Almagrabi, een Libische schrijfster en vrouwenrechtenactiviste. Persagentschap IPS sprak met haar in Tripoli.
Brecht Goris
Opinie

De democratie van de stembus

Legitimiteit, nogmaals legitimiteit en nog een keer legitimiteit. Electorale legitimiteit en grondwettelijke legitimiteit. Slechts 57 keer heeft de Egyptische president het woord 'legitimiteit' uitgesproken in zijn laatste toespraak. Van aftreden kan er geen sprake zijn, liet hij duidelijk weten. Want aftreden betekent de terugkeer van het oude reg ...
CC mooste
Opinie

Witte paasdagen en het cynisme van de Arabische Lente

Het was 20 maart toen je vlak voor het slapengaan, op je koude tenen, nog even om een extra lakentje ging, de verwarming dat ene graadje warmer draaide en je partner nog snel, hartelijk knuffelde. Hunkerend naar morgen, dook je werkelijk vol spanning en verwachtingen onder de dons. Niet Sinterklaas, maar de lente kwam er immers aan. Je vaste krant, ...
Reuters
Opinie

Khadaffi en het Internationaal Strafhof: vervangt lawfare warfare?

Op maandag 27 juni vaardigde het Internationaal Strafhof drie arrestatiebevelen uit voor misdaden tegen de mensheid voor het Libische staatshoofd kolonel Muammar Khadaffi, zijn zoon Saif al-Islam Khadaffi en het hoofd van de Libische spionagedienst Abdullah al-Senussi. De arrestatiebevelen komen er na de doorverwijzing van de situatie in Libië door ...
Whassim Ben Rouma
Opinie

Een revolte maakt nog geen lente

De revolutie in de Arabische wereld zit nog maar in de startblokken. De hindernissen zijn enorm. En niemand garandeert dat de nieuwe leiders niet op hun beurt proberen de controle over de staat te krijgen.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.