Oladimeji Odunsi (Unsplash)
Analyse

Van Congo en Kameroen naar Dubai: illegale verrijking gaat ten koste van ontwikkeling

Ministers, burgemeesters en parlementsleden uit een doodarme regio op het Afrikaanse continent wisten luxe-eigendommen in de Verenigde Arabische Emiraten te vergaren. Deze illegale verrijking komt neer op ‘gemiste ontwikkelingskansen, verloren bestaansmiddelen en toegenomen armoede’.
James Wiseman / Unsplash
Analyse

Krijgt Afrika in 2024 een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad? Als het aan VN-chef Guterres ligt wel

Afrika is niet vertegenwoordigd als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad. Secretaris-generaal António Guterres wil dit ‘flagrante onrecht’ aangrijpen om de Raad te hervormen.
Patrick Hendry / Unsplash
Analyse

Hét hete hangijzer van de klimaattop? Uitfasering van fossiele brandstoffen

Dit is wat er op het spel staat op de VN-klimaattop in Dubai: een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen. Zal dat lukken, met een oliestaat die de klimaattop organiseert?
Bill Wegener / Unsplash
Analyse

Oxfam: ‘IMF en Wereldbank dwingen arme landen op hongerdieet’

De gezamenlijke jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank is maandag gestart in het Marokkaanse Marrakech. Volgens een nieuw Oxfam-rapport moeten beide instellingen hun beleid dringend hervormen, want business as usual werkt wereldwijd ongelijkheid en armoede in de hand.
Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
Marisol Grandon / UK Department for International Development (CC BY 2.0)
Analyse

VN zoeken cash en engagementen om ontwikkelingsdoelen te reanimeren

Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders deze week proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
©  Reuters / Hazem Achmed
Analyse

Libië staat stil, maar de olie moet blijven vloeien

De oorlog in Oekraïne en de bijbehorende energiecrisis zorgden in Libië voor meer stabiliteit in de olieproductie en de olie-export en -inkomsten. Maar een oliedeal betekent nog geen duurzaam politiek akkoord. De recente natuurramp in Derna laat zien hoe nefast de politieke verdeeldheid is.
© Reuters / Siegfried Modola
Analyse

Oromo’s in Ethiopië: gekoloniseerd in eigen land

Ze zijn lang monddood gemaakt in het glorieuze Ethiopische verhaal: de Oromo’s, de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië. Zelfs al is hoofdstad Addis Abeba op hún grond gebouwd. Maar nu eisen ze inspraak in het Ethiopië van morgen. ‘Niemand heeft ooit geweten dat mijn volk bestond.’
Kaytee Riek/Flickr/CC BY-NC-SA 2.0
Analyse

Anti-homowet zet aidshulp in Oeganda op losse schroeven

Als de nieuwe strenge wet tegen homoseksualiteit in Oeganda in werking treedt, wordt het volgens experts aartsmoeilijk om tegen 2030 een einde te maken aan hiv/aids. Ook riskeert het land dat buitenlandse hulp wordt ingetrokken. 
Samy Mbaru / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Tbc gedijt in een warmere wereld

Hoewel er geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen klimaatverandering en tuberculose (tbc), wijzen steeds meer studies erop dat het de verspreiding van de ziekte in de hand werkt. ‘We moeten ons voorbereiden op een potentiële pandemie van door de klimaatverandering veroorzaakte tbc.’
© Jihed Abidellaoui / Reuters
Analyse

Blijft in Tunesië nog iets over van het geloof in een democratie?

Amper 11% van de Tunesiërs trok in december naar de stembus voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Oppositiepartijen boycotten de verkiezingen. Op 29 januari volgt een tweede kiesronde. Wat zegt dit over de staat van de jonge Tunesische democratie? 
© Gheleyne Bastiaen
Analyse

Hashtags in de strijd voor het vrouwenlichaam in Egypte

Wie hoopte dat de Egyptische revolutie van 2011 het leven van vrouwen ingrijpend zou verbeteren, komt bedrogen uit. De roep om gelijke rechten en kansen klinkt luider dan ooit. Ook dit keer zijn sociale media een ideaal klankbord. En ook dit keer reageert het regime defensief.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.