CC0 (Unsplash)
Analyse

De negatieve klimaatgevolgen van AI die we niet mogen negeren

Articifiële intelligentie is anno 2023 hip en biedt tal van mogelijkheden. Maar de technologie komt ook met grote risico’s, waarschuwen activisten en AI-onderzoekers. ‘Bedrijven moeten verantwoordelijk kunnen worden gesteld als AI-modellen schade berokkenen.’
© Shannon Stapleton/Reuters
Analyse

Hoe keren we de klimaatcrisis? ‘We moeten het niet over de natuur hebben’

Om de klimaatcrisis op te lossen hebben we wetenschap nodig, maar ook andere ecologische kennis. Kan inheemse kennis ons uit de brand, de storm, de droogte en de overstroming halen? MO* sprak erover met Achille Mbembe, Amitav Ghosh en Krushil Watene.
© Dirk Alexander
Analyse

Hangt onze kleerkast straks vol met geleende spullen?

Hebben kledingabonnementen kans op slagen in ons barre retaillandschap? In Nederland lijken deelsystemen te floreren, in eigen land zijn critici hard voor de ondernemersdromen van wie outfits wil verhuren in plaats van verkopen. Maar is die kritiek ook terecht?
© Kristof Vadino - WSM
Analyse

De veiligheid van kledingfabrieken hangt (opnieuw) aan een zijden draadje

Na de ramp van Rana Plaza in Bangladesh werd de brand- en gebouwveiligheid van textielfabrieken aanzienlijk verbeterd. Maar daar dreigt een einde aan te komen. Vele kledingmerken lijken niet gewonnen voor juridisch afdwingbare veiligheidsvoorschriften. Vakbonden zijn ongerust en eisen maatregelen. 
© Cenda
Analyse

Waarom de aardappelboer zijn eigen zaai- en pootgoed niet meer mag gebruiken

Zaai- en plantgoed worden wereldwijd gecertificeerd en geprivatiseerd. Het leidt tot absurde situaties, waarbij een kleine boer niet eens zijn eigen variëteiten mag kweken. In Bolivia bijvoorbeeld, waar een grote diversiteit aan aardappelen verloren dreigt te gaan.
© Reuters / Mussa Qawasma
Analyse

“Big Brother” Israël: al wie Palestijns is, is gezien

‘We adviseren u om de app Al Munasiq niet te downloaden. Hij is gelanceerd door Israël in de bezette Palestijnse gebieden. Hij schendt de privacy en kan leiden tot andere schendingen van de mensenrechten.’ Welkom in surveillance-staat Israël, dat zijn tentakels spreidt over de rest van de wereld.
© Louis Lammertyn
Analyse

Nee, je smartphone is níet onherstelbaar kapot

Hoe lang gaat jouw smartphone mee? Twee jaar, drie misschien? ‘Vijf jaar zou nochtans moeten lukken.’ Maar dan moet de industrie dringend wel meer wisselstukken en software-ondersteuning voorzien. En ook qua recyclage van kostbare grondstoffen is er nog een lange weg af te leggen.
© Belga
Analyse

MO* fileert de plannen van ‘de spannendste regering ooit’

Welke plannen heeft de regering-De Croo op sociaal, economisch en ecologisch vlak? De MO*redactie fileerde de plannen van ‘de spannendste regering ooit’ en haalde er de dingen uit die u nog niet elders las. 
© Reuters / Yves Herman
Analyse

Wat heeft de WTO, scheidsrechter van de wereldhandel, vandaag nog te zeggen?

WTO-topman Roberto Azevêdo gaf er deze week de brui aan. Dat had hij eerder al aangekondigd, maar het maakt de Wereldhandelsorganisatie (WTO) er niet minder stuurloos op. De WTO was ooit ’s werelds machtigste organisatie, maar nu is haar toekomst onzeker. Ze zit in het brandpunt van het conflict tussen de Verenigde Staten en China. 
Renand Zovka (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

De mode is dood, lang leve de tragere textielketen?

Zal de mode-industrie lessen trekken uit de coronacrisis? Ontwerpers, retailers, activisten en experten in binnen- en buitenland hopen alleszins van wel. Een gerenommeerde modejournaliste spreekt zelfs over een ‘brave new fashion world’. Waarom pikken kledingarbeiders, de grootste verliezers van deze crisis, dan geen graantje mee?
Steve Jurvetson (CC BY 2.0)
Analyse

Voor u dit artikel uitgelezen hebt, kan Jeff Bezos 13,5 miljard dollar verdiend hebben met Amazon. Is dat een probleem?

Dat Amazon groeit als kool te midden van de grootste economische crisis in negentig jaar roept heel wat vragen op. Over politieke macht. Over marktmacht en monopolievorming. Over het overleven van de winkels in de stadscentra.  Over het overleven van lokale economie tout court. Ook in de VS evolueren sommige geesten.
Carleton
Analyse

Van Galileo tot BeiDou: iedereen gps-soeverein?

Omdat het gps-systeem gecontroleerd wordt door het Amerikaanse leger, opereren en bouwen heel wat landen eigen alternatieven. Het Chinese BeiDou is daar de meest recente van en, in de context van de toenemende handelsoorlog tussen de VS en China, waarschijnlijk één van de belangrijkste.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.