1200 vermiste kinderen per jaar in Mexico

Adoptiefouders betalen tot 30.000 dollar voor een kind uit Mexico. Dat maakt de ontvoering van kinderen griezelig courant in de Mexicaanse onderklasse.

Sinds 1996 worden er jaarlijks gemiddeld 1200 kinderen ontvoerd in Mexico, zo blijkt uit cijfers van de Mexicaanse politie. De vierjarige Ian is het jongste slachtoffer van het buitensporige geweld waaraan Mexicaanse kinderen worden bloot gesteld. Zijn zwaar gekneusde en misbruikte lichaam werd vorige week teruggevonden in de buurt van Mexico-stad. De dader bleek de buurman te zijn. Die wilde zich wreken op de moeder van de jongen omdat zij hem de bons had gegeven.

De Mexicaanse Vereniging voor Ontvoerde en Vermiste Kinderen is erin geslaagd om 274 vermiste minderjarigen terug te vinden, iets meer dan de helft van de dossiers die ze opnam. Voorzitter María Elena Solís richtte de vereniging in 1996 op nadat haar twee kleinkinderen, meisjes van twee en acht maanden, gekidnapt en verkocht werden aan een koppel met vruchtbaarheidsproblemen. De meisjes konden op tijd worden opgespoord.

Kinderen ontvoeren met het oog op een winstgevende adoptie is een courante praktijk in Mexico. 70 procent van de ontvoeringen gebeurt door één van de ouders in het kader van een scheiding, aldus de parlementaire Speciale Commissie voor Kinderen, Adolescenten en Gezinnen. De overige kinderen worden ontvoerd met de bedoeling ze te verkopen aan adoptienetwerken of ze te gebruiken voor kinderporno of prostitutie. In een beperkt aantal gevallen is er sprake van organentrafiek richting VS, zegt Angélica de la Peña (PRD), de voorzitter van die commissie.

Trafikanten verkopen kinderen onder de drie doorgaans aan kinderloze koppels, terwijl die van vier tot elf verkocht worden voor hand- en spandiensten in grote steden. De leeftijdscategorie 12 tot 18 wordt doorgaans verhandeld voor seksuele doeleinden, zegt Guilermo Tamborrel (PAN).

De trafiek van kinderen is vooral een fenomeen in de Mexicaanse onderklasse. Soms verkopen ouders hun eigen kinderen om aan geld te komen of ‘verhuren’ ze hen als bedelaar. Het is een fenomeen dat we vooral zien bij inheemse gemeenschappen die migreren van het platteland naar de stad, zegt Tamborrel.

Het Mexicaanse parlement verzwaarde in april de straffen voor misdrijven tegen kinderen. Er staan nu gevangenisstraffen van 25 tot 50 jaar op. Het stadsbestuur van Mexico-stad is vorig jaar een campagne begonnen om ouders ertoe aan te zetten kun kinderen beter te beschermen. De twee vuistregels: laat nooit je kind alleen in de auto of thuis en zorg dat het enkel op veilige plaatsen speelt.

Kinderen in de hoofdstad krijgen sinds vorig jaar identiteitskaarten die biometrische gegevens bevatten. Naast een foto bevatten ze ook een vingerafdruk en enkele haren die gebruikt kunnen worden voor een DNA-test. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.