20 miljard dollar voor het goede doel

Conservatieve onderwijsinstellingen in de VS staan voor de grootste financiële injectie uit hun geschiedenis. Als de 85-jarige Wal-Mart-erfgename Helen Walton sterft, wordt de charitatieve stichting van de familie waarschijnlijk 20 miljard dollar rijker. De Walton Family Foundation steunt vooral scholen die een alternatief moeten bieden voor het openbare onderwijs in de VS.

Met het legaat van Helen Walton, de verzwakte weduwe van supermarktmagnaat Sam Walton, zal de Walton Family Foundation de grootste en misschien ook meest invloedrijke stichting ter wereld worden.

Helen Walton staat net als drie van haar kinderen in de lijst met de 10 rijkste Amerikanen die het zakenmagazine Forbes elk jaar secuur opstelt. Eerder dit jaar stierf haar zoon John Walton, die tot dan ook in het rijtje thuishoorde. De familie Walton controleert bijna 40 procent van de aandelen van Wal-Mart, goed voor 90 miljard dollar. Alle Waltons hebben eigen filantropische projecten, maar de meeste goede werken financiert de steenrijke familie via de Walton Family Foundation en de Wal-Mart Foundation. De eerste stichting geeft elk jaar meer dan 100 miljoen dollar weg, een aanzienlijk deel daarvan aan tegenstanders van het openbaar onderwijs in de VS. De Wal-Mart Foundation deelde vorig jaar meer dan 170 miljoen dollar uit, vooral aan lokale projecten en religieuze groepen.

Vooral conservatief Amerika profiteert van het geld van de Waltons. Het Wal-Mart Stores Inc. Political Action Committee for Responsive Government, een kleinere instelling die rechtstreeks politieke doeleinden nastreeft, gaf in 2004 1,6 miljoen dollar aan de Republikeinen en minder dan een half miljoen aan de Democraten. John Walton, die eerder dit jaar om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk, was de activist in de familie. Hij stopte veel geld in charter schools - onderwijsinstellingen die worden opgezet door initiatiefnemers die hun eigen, meestal conservatieve opvattingen willen onderwezen zien - en school vouchers - beurzen die ouders kunnen gebruiken om hun kinderen van problematische openbare scholen weg te halen en onder te brengen bij private scholen die vaak een religieuze inslag hebben.

Het belang van de Waltons houdt geen verband met het geld dat ze nu uitgeven, maar wel met wat ze binnen enkele jaren zullen uitdelen en waar het geld belandt, schrijft het Nationaal Comité voor Ontvankelijke Filantropie (NCRP), een Amerikaanse actiegroep die de grote stichtingen in de gaten houdt.

De Waltons zijn niet de enige rijke Amerikanen die een vermogen uitgeven aan charitatieve instellingen die hen helpen hun imago op te poetsen en hun politieke opvattingen in de praktijk te brengen. Volgens het NCRP gaven Amerikaanse bedrijven en hun stichtingen in 2004 12 miljard dollar aan goede doelen.

Wal-Mart zelf is het tegendeel van een liefdadigheidsinstelling. De onderneming, die met 5.000 vestigingen de grootste supermarktketen ter wereld is, word ervan beschuldigd zijn werknemers te onderbetalen en veel van zijn goedkope waren in te kopen bij bedrijven overzee waar erbarmelijke arbeidsomstandigheden heersen.

Kwatongen beweren dat de Waltons ook met hun gulle giften geldgewin op het oog hebben. Als de openbare scholen in de VS verder verzwakken, wordt het onderwijs een interessant wingewest. De dit jaar overleden John Walton had 240.000 aandelen van de Tesseract Group Inc., een onderneming die scholen beheert. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.