Aantal aidsslachtoffers halveert

Vorig jaar stierven 2,1 miljoen mensen aan aids, bijna een halvering in vergelijking met de 3,9 miljoen slachtoffers van 2001. Het aantal nieuwe besmettingen is de voorbije tien jaar gedaald van 3,2 tot 2,5 miljoen per jaar. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon moet er wel nog meer geld komen om alle aidspatiënten tegen 2010 de gepaste medische zorgen te kunnen geven.
Ban stelt de cijfers vandaag (dinsdag) voor op een tweedaagse vergadering op het VN-hoofdkwartier in New York. Die volgt op een politieke verklaring uit 2006, toen de Algemene Vergadering van de VN zich tot doel stelde tegen 2010 alle aidspatiënten te behandelen met aidsremmende geneesmiddelen. De gegevens zijn gebaseerd uit gezondheidsstatistieken uit 147 landen.
In december 2007 waren naar schatting 33,2 miljoen mensen besmet met hiv. Ongeveer 3 miljoen aidspatiënten in landen met een laag of gemiddeld inkomen krijgen momenteel een behandeling met aidsremmers. Dat is ongeveer een derde van de mensen die zulke zorgen nodig hebben.
De behandeling met aidsremmers maakte in 2007 een grote sprong voorwaarts van 42 procent. 1,75 van de 3 miljoen mensen die worden geholpen, krijgen die hulp via het Mondiaal Fonds voor de Strijd tegen Aids. Volgens de initiatiefnemers van het fonds – enkele VN-agentschappen, de Wereldbank, grote donoren, bedrijven en ngo’s – bewijst dat wat er kan worden bereikt met de nodige politieke wil.

Zwart Afrika


Zwart Afrika blijft het zwaarst getroffen door de aidsepidemie, met 68 procent van alle volwassenen met hiv, 90 procent van alle besmette kinderen en 76 procent van de aidsdoden in 2007. In een aantal zwaar getroffen landen als Lesotho, Swaziland en Zuid-Afrika stabiliseert het aantal nieuwe infecties op hoog niveau.
In landen als China, Indonesië, Rusland en Oekraïne neemt het aantal nieuwe infecties zelfs toe, net als in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Globaal gezien groeit de epidemie nog altijd sneller dan de behandeling ervan. In 2007 kregen één miljoen mensen extra een behandeling met aidsremmers, maar raakten 2,5 miljoen mensen besmet met hiv.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.