Aardbeving China mogelijk schuld van stuwdam

De hevige aardbeving in China vorig jaar waarbij meer dan 70.000 doden vielen, is mogelijk mede veroorzaakt door de mens. Het enorme gewicht van een stuwmeer achter de Zipingpu dam kan de spreekwoordelijke druppel geweest zijn die de aarde deed beven.
De 150 meter hoge Zipingpu-dam en het stuwmeer erachter met meer dan driehonderd miljoen ton water liggen op nauwelijks een kilometer van de breuklijn en op amper vijf kilometer van het epicentrum van de aardbeving in Wenchuan. Bij de aardbeving op 12 mei 2008 vielen 70.000 doden, waarvan meer dan 10.000 kinderen. Volgens de Chinese overheid kost de wederopbouw meer dan honderd miljard euro.

Zwaar stuwmeer


Wetenschappers vermoeden al langer dat het extra gewicht van het enorme stuwmeer de “trigger” geweest is voor een aardbeving die er hoe dan ook zat aan te komen. Een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science lijkt dat te bevestigen.
In de studie argumenteert geofysicus Christian Klose van de Columbia University dat de druk die in de voorbije jaren opgebouwd is door de dam niet voldoende is om een aardbeving te veroorzaken, omdat de druk verwaarloosbaar is in vergelijking met de natuurlijke druk die duizenden jaren lang is opgebouwd. Maar als die natuurlijke druk zo groot is dat een aardbeving imminent wordt, kan een stuwmeer net de druppel zijn die de emmer doet overlopen.
Het is niet de eerste keer dat een dam een aardbeving veroorzaakt, maar meestal gaat het om minder krachtige schokken onder de 5 op de schaal van Richter. Een uitzondering daarop vormde een aardbeving bij de Koyna Dam in India met 6,3 op de schaal van Richter.
De mogelijke invloed van de Zipingpu-dam op de aardbeving is een gevoelig onderwerp. China zet sterk in op hydro-elektrische dammen om de economische groei aan te zwengelen, maar als blijkt dat die tienduizenden doden kunnen maken, zal het maatschappelijk draagvlak voor nieuwe dammen snel eroderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.