Abdullah Ahmad Badawi wordt ieders lieveling

De Maleisische premier is een man waarmee de wereld rekening mee zal moeten houden. Een half jaar na zijn aantreden is premier Abdullah Ahmad Badawi zowel graag gezien in Zuidoost-Aziatische regio als bij de VS. Abdallah weet als enige leider van een moslimland de VS te charmeren en tegelijkertijd de moslimstemmen in zijn electorale achtertuin op democratische wijze voor zich te winnen.

Abdullah bezocht vorige week de Verenigde Staten. Een geagendeerd praatje met de Amerikaanse president Georghe W. Bush liep vlot uit tot een uur. Dat had alles te maken met een gevoelig gebaar dat de premier als leider van een moslimland stelde. Hij deed Bush het voorstel om een Maleisisch medisch team van aanzienlijke grootte naar Irak te sturen.

Wat dat medisch team precies inhoudt en hoe groot het werkelijk wordt is onzeker, maar het is het soort aanbod waar het Amerikaanse oorlogskabinet al sinds de bezetting van Irak om smeekte. Eén van de weinige afvaardigingen uit de Zuidoost-Aziatische regio, de (christelijke) Filipijnen, bliezen vorige week de aftocht nadat medewerkers in Irak waren ontvoerd.

Voor zijn vertrek naar het Westen - Abdullah gaat ook nog naar Frankrijk en Groot-Brittannië - verklaarde de eerste minister aan de Maleisische media dat moslimlanden in een betere positie staan om het naoorlogse Irak te helpen. Doordat Maleisië op het ogenblik zowel de Organisatie van de Moslimconferentie (OIC) als de Non-Aligned Movement voorzit, krijgen Abdullah’s woorden en gebaar meer gewicht.

Abdalluh had in het Westen al een streepje voor omdat hij een van de weinige democratisch verkozen leiders van een islamitisch land is. Ook in de regio kan Abdullah inmiddels bogen op een grote populariteit. Op 21 maart van dit jaar leidde de premier zijn partij naar een grootschalige overwinning met een programma dat een gematigde vorm van islam promoot. De oppositiepartij die een meer conservatieve vorm van islam aanhangt, beet in het zand.

Na het voorstel aan de VS, bejubelde een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Maleisische opstelling. Dat wijst erop dat de slechte relatie die Maleisië met de VS had tijdens de laatste jaren van het 22-jarige bewind van Abdallah’s voorganger, aan het omslaan is.

Maar Abdullah wil er zich naar eigen zeggen voor hoeden een schoothondje van Washington te worden. Op de mogelijke aanwezigheid van Amerikaanse mariniers in de Straat van Malacca, reageerde zijn regering afwijzend. Washington wilde kunnen anticiperen op terroristische aanvallen op doorvarende schepen. In de plaats daarvan begon Maleisië vorige dinsdag samen met Indonesië en Singapore zelf te patrouilleren.

Een dag later, woensdag, feliciteerde de Filipijnse overheid het Maleisische buurland voor zijn gunstige invloed in de islamitische wereld, waardoor een Filipijnse vrachtwagenchauffeur die in Irak was gegijzeld, vrijkwam.

Ook de Australische overheid is Abdullah dankbaar voor zijn inspanningen om Australië het vooruitzicht te gunnen op een gunstige relatie met de 10 landen van de het Zuid-Oost-Aziatische handelsblok ASEAN. Canberra mag deelnemen aan de ASEAN-conferentie die in november in Laos plaatsvindt. Dat is een breuk met het beleid van Abdullah’s voorganger Mahathir, die een problematische relatie onderhield met Australische voormalige eerste minister. Mahathir werd door de voormalige Australische premier Paul Keating omschreven als ‘recalcitrant’.

Abdullah wordt gehoord en behandeld met achting, omdat hij substantiële dingen doet voor de wereld en de regio, zegt Kavi Chongkittavorn, een Thaise analist en redacteur van het dagblad ‘The Nation’. De enige concurrent die Abdullah in de regio heeft, is de Thaise premier Thaksin Shinawatra, maar diens regionale veiligheidsbeleid is te vaag, aldus de analist.

Verder lijken de regionale potentiële sterke leiders de handen vol te hebben met de eigen bekommernissent. De Indonesische Megawati Sukarnoputri en de Singaporese premier Goh Chok Tong zijn bezig met de nakende verkiezingen, terwijl de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo in beslag genomen wordt door de kritiek op haar Irak-beleid.

Marwaan Macan-Markar

Xml=7

Ref: ap ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.