Afrika haalt toch nog iets binnen op klimaattop

De Economische Commissie voor Afrika en het Energy Resources Institute (TERI) uit New Delhi gaan een onderzoekscentrum opzetten dat Afrikaanse landen moet helpen de klimaatverandering tegen te gaan.
Veel is het niet, maar Afrika heeft toch iets ‘binnengehaald’ op de klimaattop die dit weekend werd afgesloten op Bali. De deelnemende landen werden het zaterdag alleen eens over een onderhandelingsagenda voor de komende twee jaar.
Het nieuwe African Centre for Climate Policy Studies moet volgens Abdoulie Janneh, secretaris van de Economische Commissie voor Afrika (ECA), Afrikaanse landen helpen beter om te gaan met de negatieve effecten van klimaatverandering. Nu worden de mogelijkheden daartoe onvoldoende benut, vanwege de armoede en afhankelijkheid landbouwgewassen die slecht tegen droogte kunnen en andere klimaatgevoelige sectoren zoals visserij, bosbouw en toerisme.
Afrikaanse landen zijn verantwoordelijk voor 3,8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, blijkt uit informatie van het Intergovernmental Panel for Climate Change (IPCC). Het land is echter het meest kwetsbaar en het minst in staat zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.
“Klimaatverandering bedreigt de watervoorziening voor miljoenen Afrikanen en kan leiden tot honger en verdere verslechtering van de situatie van degenen die nu al in ‘gedegradeerde’ gebieden leven”, zei Janneh. “Daarom verdient Afrika speciale aandacht.”
De angst bestaat dat watertekorten nieuwe conflicten in Afrika zullen aanwakkeren. Volgens de Economische Commissie voor Afrika van de Verenigde Naties, is het waterpeil in grote meren, zoals Victoria en Rift Valley, aanzienlijk gedaald. Het Tsjaadmeer raakte zelfs 90 procent van zijn water kwijt tussen 1973 en 2002.
De VN zijn bezorgd dat de klimaatverandering de landbouwproductie en voedselveiligheid ernstig aantast. In de meeste Afrikaanse landen dreigt de opbrengst van landbouwgewassen die van regen afhankelijk zijn, met meer dan 50 procent terug te vallen. Minder water betekent ook minder energie uit waterkrachtcentrales en het verdwijnen van biomassabronnen, wat een negatieve invloed kan hebben op de industriële ontwikkeling in Afrika.
Het initiatief van ECA en TERI moet ervoor zorgen dat kansen om te komen tot duurzame groei en ontwikkeling niet onbenut blijven, onder meer door Afrikaanse landen te helpen klimaatstrategieën op te nemen in hun beleid.
ECA wil ook bijdragen aan de Climate Information for Development-programma (Clim-Dev Africa), dat geïmplementeerd wordt in samenwerking met de Afrikaanse Unie (AU) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.
Hoewel er veel wordt gesproken over ‘capacity building’ in Afrika, werd er in de praktijk nog weinig in gang gezet. Capacity building was tot nu toe vooral een onderwerp voor seminars en workshops, het leverde weinig concrete projecten op, zei de Nigeriaanse minister van Milieu, Halima Tayo Alao.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.