Afrikaanse creatievelingen veroveren Brussel

Of het nu gaat om film, mode, moderne kunst of stripverhalen, de Europese Ontwikkelingsdagen bieden een uitgelezen kans om Afrikaanse creativiteit te ontdekken in de hoofdstad van Europa. Terwijl de Afrikaminnende cultuurliefhebber in Brussel zijn hartje ophaalt, debatteren een honderdtal politici en staatshoofden uit Noord en Zuid over ontwikkelingssamenwerking.
Recente statistieken laten zien dat Afrika achterop hinkt bij alle grote ontwikkelingsdoelstellingen. De internationale gemeenschap beloofde in 2000 om tegen 2015 de armoede wereldwijd te halveren, alle kinderen naar school te sturen, de aidsepidemie in te dammen en tegelijk iets te doen voor drinkbaar water, een schoon milieu en eerlijke handel. In Afrika blijven de problemen het grootst, maar dat zet geen domper op de creativiteit van het zwarte continent.

De grote ongelijkheid tussen Noord en Zuid en de verwachtingen die daaruit voortvloeien zijn enkele van de thema’s die aan bod komen in de expositie “Afrique Europe: Rêves croisés” (“Afrika Europa: kruisende dromen”) in het Atelier des Tanneurs aan de Huidevettersstraat in Brussel. Enkele van de schilderijen en sculpturen uit Zimbabwe, Guinée-Bissau, Togo en Ivoorkust waren eerder al te zien op de laatste kustbiënnale “Dak’art” in de Senegalese hoofdstad Dakar.

Wie liever bewegende beelden ziet, kan van 14 tot 16 november terecht in het Flageygebouw en in Kinepolis voor het Festival van de Afrikaanse film. Een twintigtal korte en lange fictiefilms en documentaires geven een overzicht van het beste van wat het continent te bieden heeft. “Er bestaan zoveel clichés over de Afrikaanse film”, zegt programmadirecteur Guido Huysmans, “Wanneer je iemand de namen van vijf Afrikaanse cineasten vraagt, vindt die persoon er zelden meer dan twee”.

Films uit Afrika zijn een zeldzaamheid in het gewone bioscoopcircuit. “Een film uitbrengen kost geld, of hij nu Afrikaans, Amerikaans of Frans is”, zegt Thomas Verkaeren van Cinéart, de grootste Belgische distributeur. “De kostprijs is voor elke film dezelfde, maar Afrikaanse films waarmee je geld kan verdienen blijven zeldzaam. We proberen wel het oubollige imago van de Afrikaanse film te verbeteren om een groter publiek aan te trekken”.

Dat Afrika gerust kan rijmen op kaskraker bewees de Zuid-Afrikaanse regisseur Gavin Hood met zijn film “Tsotsi”. Het verhaal van een jonge gangster uit Johannesburg, die na een carjacking verantwoordelijk wordt voor de baby van een welgesteld zwart echtpaar, werd dit jaar bekroond met een Oscar voor de beste buitenlandse film.

Het Flageygebouw is van 13 tot 17 november ook de plaats van afspraak voor de stripliefhebbers, die er kennis kunnen maken met enkele tientallen virtuozen van de negende kunst. “Het stripverhaal is een machtig wapen voor ontwikkeling”, zegt Andrea Marchesini Reggiani, die de tentoonstelling heeft samengesteld. Zijn organisatie geeft driemaandelijks het tijdschrift Afrika e Mediterraneo uit, dat handelt over kunst en culturele samenwerking.

“Het is niet eenvoudig als striptekenaar rond te komen, in Afrika evenmin als ergens anders”, zegt Marchesini, “Het stripverhaal wordt in orale culturen goed onthaald. Onderwerpen als de strijd tegen aids bijvoorbeeld kunnen langs deze weg gemakkelijker worden gecommuniceerd. Een tekenaar die van zijn werk niet kan leven, kan zijn talent altijd ten dienste stellen van sociale communicatie”. In Senegal en Mozambique probeert Africa en Mediterraneo ngo’s en tekenaars met elkaar te doen samenwerken.

Liefhebbers van mode en design mogen tenslotte het défilé van Afrikaanse stilisten en couturiers op 16 november op de Heizel niet missen.

MDG8

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.