Afrikanen willen WSF over jeugdwerkloosheid

De eerste volledig Afrikaanse editie van het Wereld Sociaal Forum zal niet alleen over de klassieke andersglobalistische thema’s gaan, maar vooral ook over jeugdwerkloosheid onder Afrikanen. Tenminste, als het aan het Tanzaniaans Sociaal Forum ligt. De organisatoren beginnen deze week
het programma in elkaar te boksen.
“Ik ben al werkloos sinds ik vijf jaar geleden afstudeerde van de universiteit”, zegt de Keniaanse Otieno Karisi. Hij heeft zijn hoop gericht op fora zoals het Wereld Sociaal Forum. Die zouden langetermijnstrategieën kunnen uitdenken waarmee de Afrikaanse overheden jonge mannen en vrouwen aan het werk kunnen krijgen, vindt de jongeman.

Karisi heeft zelf al een voorstel: er moeten mechanismen komen waarmee jongeren gemakkelijker leningen krijgen van financiële instellingen. Volgens hem stellen banken vaak voorwaarden waaraan jongeren niet kunnen voldoen, en daardoor missen die het startkapitaal om een eigen zaak op te zetten.

De coördinator van het Tanzaniaans Sociaal Forum, Venant Williams, is het volmondig met de Keniaan eens. “Jeugdwerkloosheid is een tijdbom. Dit forum moet inventariseren welke beleidsmaatregelen er zijn om werkgelegenheid te creëren voor jongeren”, vindt ook hij.

Overheidsstatistieken geven aan dat in Tanzania momenteel meer dan drie miljoen mensen werkloos zijn. De meeste zijn tussen de 18 en de 34 jaar oud. Plattelandsvlucht veroorzaakt hoge werkloosheid in de steden, met alle sociale problemen van dien.

Traditioneel buigt het Wereld Sociaal Forum zich onder de slogan ‘Een andere Wereld is Mogelijk’ in de eerste plaats over globaliseringsthema’s zoals oneerlijke handelsverhoudingen en schuldkwijtschelding. Dat is al zo sinds het ontstaan van het WSF in 2001, toen andersglobalisten in de Braziliaanse stad Porto Alegre voor het eerst samenkwamen voor hun tegenhanger van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum van zakenlieden en politieke leiders in het Zwitserse Davos. Intussen gingen edities door in Porto Alegre en het Indiase Mumbai. In 2006 verdeelde het WSF zich over drie locaties: Mali, Venezuela en Pakistan.

“Bruggen bouwen is nodig”, vindt alvast Oduor Ong’wen, een lid van organiserende comité van het WSF 2007. Hij wil mensen betrekken die geen deel uitmaken van het WSF “zodat we met hen kunnen debatteren en hen informeren over onze standpunten.”

Oduor Ong’wen en de andere organisatoren zijn deze week begonnen het programma samen te stellen van het WSF 2007, dat van 20 tot 25 januari 2007 zal plaatsvinden in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Deelnemende groepen konden tot 30 augustus hun doelstellingen doorsturen, die terug te vinden zijn op de website van het forum.

Een snelle blik leert dat het om een breed spectrum gaat: van verzekeren dat de Afrikaanse Unie echte oplossingen levert voor het continent ((Global Unification Africa, gevestigd in Addis Ababa) tot het opnemen van mensenrechten en milieu als thema’s in het Zuid-Afrikaanse onderwijssysteem (Rhodes University Environmental Education and Sustainability Unit).

De verwachting is dat het forum in Nairobi zo’n 150.000 deelnemers zal lokken. Het Afrikaanse WSF geniet de steun van grote internationale hulporganisaties waaronder de Britse afdeling van Oxfam, Artsen Zonder Grenzen en ActionAid International. (ADR) IPS

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.