Alcohol en transport verboden tijdens Nepalese verkiezingen

Uit veiligheidsoverwegingen verbiedt Nepal het gebruik van vervoersmiddelen en alcohol tijdens de verkiezingen voor een Grondwettelijke Vergadering aanstaande donderdag.
Donderdag kiest Nepal een Grondwettelijke Vergadering, die de grondwet moet herschrijven en Nepal in een republiek veranderen. De staat zet minstens 135.000 agenten in om de veiligheid van 17,6 miljoen kiezers te garanderen. In de aanloop naar de verkiezingen vielen drie doden tijdens schermutselingen tussen verschillende politieke partijen.
Tijdens de verkiezingsdag mogen Nepalezen zich gedurende 24 uur niet met het openbaar vervoer of een privaat vervoersmiddel verplaatsen. De beslissing komt er nadat verscheidene rebellengroepen hebben opgeroepen om de verkiezingen te verstoren.
‘Het transportverbod moet ervoor zorgen dat ordeverstoorders zich niet makkelijk kunnen verplaatsen tussen de verschillende kiesbureau’s’, zegt Laxman Bhattarai van de Nepalese Kiescommissie.

Uitzonderingen


‘De overheid voorziet speciale pasjes voor voertuigen die van noodzakelijk belang zijn -zoals ambulances, brandweerwagens, politieauto’s…’, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘We hebben de kiescentra zodanig ingedeeld dat de kiezers maximum twee uur moeten wandelen’, verzekert Bhattarai. In heel het land geldt een vijfdaagse nationale vakantie, zodat werkende mensen genoeg tijd hebben om naar hun dorpen terug te keren.
Ter preventie wordt ook de verkoop en productie van alcohol vanaf vandaag tot vrijdag verboden.

Intimidatie


Unmin, de Missie van de Verenigde Naties in Nepal, roept in zijn derde verkiezingsrapport alle politieke partijen op om samen te werken, zodat de verkiezingen voor de Grondwetgevende Vergadering kunnen slagen.
‘De geloofwaardigheid van de verkiezingen staan boven de twisten tussen de verschillende politieke partijen,’ luidt het. De CNP-M, de Communistische Politieke Partij van de Maoïsten, en oppositieleden van de monarchie worden aangespoord om niet langer verkiezingskandidaten van de andere politieke partijen te intimideren.

Derde keer, goede keer?


De verkiezingen in Nepal zijn al twee keer uitgesteld. De Maoïsten willen dat Nepal tijdens de eerste zitting van de Grondwetgevende Vergadering wordt uitgeroepen tot een republiek. De groepering telt 10.000 aanhangers. Op termijn willen ze van Nepal een communistische staat maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.