Amerikaans leger loert in Paraguay op terroristen

De VS zijn uit op een vaste militaire basis in Paraguay om de Arabische migranten in het drielandenpunt met Brazilië en Argentinië in het oog te houden. Dat is de overtuiging van analisten. Paraguay verklaarde Amerikaanse militairen op missie op zijn grondgebied in mei diplomatiek onschendbaar, en de VS-troepen kunnen zeker 18 maanden in het land blijven.
De toenadering tussen Paraguay en de VS is al enige tijd aan de gang, maar nu lijken de zaken in een stroomversnelling te komen. De Paraguayaanse vice-president Luis Castiglioni maakte deze week ook nog eens bekend dat er vanaf eind 2006 een kantoor van het FBI komt in de diplomatieke zetel van de VS in Asunción.

Iedereen kijkt in de eerste plaats naar wat het Amerikaanse leger van plan is. Asunción en Washington ontkennen dat ze onderhandelen over een permanente militaire aanwezigheid van de VS in Paraguay. Maar de twee landen lijken het op militair vlak in elk geval goed met elkaar te kunnen vinden. Het Paraguayaanse parlement heeft zijn zegen gegeven over 13 gezamenlijke operaties die de twee strijdmachten in Paraguay zullen uitvoeren. Twee daarvan lopen al: het verlenen van medische hulp aan boeren in een afgelegen deel van het land, en de opleiding van 65 luchtmachtofficieren in de bestrijding van terroristen.

De VS hebben vooral oog voor het gebied waar Paraguay, Argentinië en Brazilië aan elkaar grenzen, zegt de Paraguayaanse politiek analist Milda Rivarola. Daar woont een relatief grote gemeenschap met wortels in de Arabische wereld. Volgens verscheidene geheime diensten kunnen islamistische groepen in dat milieu op financiële steun rekenen en vinden ze er ook een schuilplaats.

Bewezen is dat niet. Maar dat er in de regio dingen gebeuren die het daglicht niet verdragen, staat vast. Het drielandenpunt is bekend als een draaischijf voor de smokkel in wapens en vervalste merkproducten, vooral met bestemming Brazilië.

De inlichtingendiensten van de VS en van andere landen willen in de eerste plaats in Paraguay aan het werk omdat dat land het zwakste lijkt en het makkelijkst onder druk kan worden gezet van alle lidstaten van de Mercosur, oordeelt Rivarola. De andere kernleden van het grootste Latijns-Amerikaanse handelsblok zijn Brazilië, Argentinië en Uruguay.

Volgens journalist en mensenrechtenactivist Alfredo Boccia Paz lijdt het geen twijfel dat de VS naar een basis in Paraguay toewerken. Volgens hem is dat geen goede zaak.

Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Ezquivel zei al dat als de VS ergens neerstrijken, het lang duurt voor ze er weer weg zijn. Daar wordt ik bang van, zegt Boccia Paz. Hij gelooft dat de Amerikanen het niet alleen gemunt hebben op islamitische terroristen, maar ook op drugshandelaars en zelfs op sociale bewegingen die in de ogen van de VS een destabiliserende invloed hebben.

Of er nu een basis komt of niet, is voor analist Rivarola van ondergeschikt belang. Eigenlijk hebben de Amerikanen als meer dan 50 jaar voet aan de grond in Paraguay. Vroeger keurde het parlement de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen om het half jaar goed, nu kreeg die beslissing meer aandacht omdat ze meteen voor anderhalf jaar gold.

Maar Asunción is ook meegaander geworden dan vroeger. Bij het begin van de ambtstermijn van president Nicanor Duarte Frutos, in augustus 2003, vroeg Washington Paraguay al eens alle Amerikaanse troepen onschendbaar te verklaren. Dat verzoek werd toen afgewezen. Nu kon het plots wel. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.