Amerikaanse Senaat stemt over gezondsheidszorg

De Amerikaanse Senaat stemt vandaag (donderdag) over hervorming van de gezondheidszorg. De hervorming is een van de speerpunten van het beleid van president Barack Obama. Als de Senaat het licht op groen zet, betekent dat een belangrijke stap in een decennialang durend debat.
Meer dan 51 miljoen mensen hebben geen ziekteverzekering in de Verenigde Staten. Ook na de voorgestelde hervorming zullen 20 miljoen Amerikanen niet gedekt zijn. In de wet waarover de Senaat stemt, is ook geen sprake van de “public option”, de staatsverzekering die particuliere verzekeraars onder druk kan zetten om hun premies te verlagen.
Maar ondanks zijn tekortkomingen zal de wet wellicht de steun krijgen van bijna alle Democraten in het Congres. Dat de wet wel een oplossing biedt aan 30 miljoen Amerikanen – dat is evenveel als de volledige bevolking van Canada – speelt daarbij een belangrijke rol. De Amerikanen zullen ook makkelijker een privéverzekering kunnen afsluiten en daarbij belastingvoordeel genieten. Bovendien wordt Medicaid uitgebreid, het publieke zorgprogramma voor lage inkomens.
Tot slot maakt de wet het privéverzekeraars niet langer mogelijk om mensen te weigeren op basis van reeds aanwezige ziektes. Een onderzoek uit 2006 door USA Today, de Kaiser Family Foundation en de Harvard School of Public Health liet zien dat een op tien Amerikanen met kanker geen ziekteverzekering kon krijgen. Zes procent van de ondervraagden zei dat ze hun dekking waren kwijtgespeeld toen kanker bij hen was vastgesteld.
Als de wet vandaag door de Senaat geraakt, dan volgen begin januari nog informele onderhandelingen om de versies van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden op elkaar af te stemmen. De uiteindelijke versie zal wellicht dichter bij de conservatieve Senaatsversie aanleunen omdat de Democraten daar slechts over een krappe meerderheid beschikken. Volgens analisten zal die versie meer stemmen halen in het Huis van Afgevaardigden doordat hij daar de meer conservatieve Democraten, die zich tegen de progressieve versie verzetten, over de streep zal trekken.

Diepe verdeeldheid


Het felle debat van de voorbije maanden heeft een moreel dilemma en een diepe verdeeldheid in de politieke ziel van de Amerika blootgelegd. Het debat werd vaak toegespitst op geruchten over “doodspanels” en een overname van de gezondheidszorg door de staat.
Vanuit historisch perspectief bekeken is dat niet ongewoon. Sinds de VS bijna een eeuw geleden de hervorming van de gezondheidszorg begonnen aan te pakken, werden plannen voor een publieke optie steevast afgedaan als communistisch en on-Amerikaans.
Maar ondanks de intense emoties in het debat is er vandaag een consensus dat de gezondheidszorg ook economisch van groot belang is voor het land. De kost van de gezondheidszorg per inwoner ligt in de VS bijvoorbeeld dubbel zo hoog als in de 26 landen waar de levensverwachting hoger is. Volgens het Center for American Progress hebben de 51 miljoen niet verzekerde Amerikanen de Amerikaanse economie dit jaar alleen al tussen 124 en 248 miljard dollar gekost als gevolg van hun slechte gezondheid en kortere leven. Al die indicatoren geven aan dat de VS niet langer kunnen wachten met de hervorming.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.