Annan stuurt toch extra personeel naar Irak

Secretaris-generaal Kofi Annan heeft nu toch besloten om de internationale VN-staf in Irak uit te breiden. De VN hadden dat uit veiligheidsredenen lang geweigerd. De extra krachten moeten helpen bij de voorbereiding van de Iraakse verkiezingen.

Het huidige plafond van 59 internationale personeelsleden is niet aangepast aan wat we willen doen, zegt VN-woordvoerder Fred Eckhard. Precieze cijfers over de uitbreiding van de staf in Irak gaf Eckhard niet. Volgens de woordvoerder gaat Annan de VN-Bijstandsmissie voor Irak (UNAMI) uitbreiden om de Irakezen te helpen bij de voorbereiding van hun nationale verkiezingen op 30 januari. Annan heeft besloten om als eerste stap UNAMI-vertegenwoordigers naar Basra en Erbil te sturen, twee provincies met politieke moeilijkheden.

De secretaris-generaal wil eerst een klein verbindingsdetachement van vier personen naar beide plaatsen sturen om de veiligheid ter plaatse in te schatten en voorbereidingen te treffen. Daarna zullen, afhankelijk van de omstandigheden, vier of vijf extra personeelsleden aangesteld worden om lokale besturen en ngo’s bij te staan. Eckhard: We zien niet toe op de verkiezingen, maar bieden enkel technische steun aan de Onafhankelijke Kiescommissie en de Iraakse regering.

Annan had eerder geweigerd om extra VN-personeel naar Irak te sturen, tenzij de veiligheidssituatie er duidelijk op zou vooruitgaan”. Sinds de Amerikaanse inval van maart 2003 zijn in Irak al 1200 soldaten van de coalitie en duizenden Iraakse burgers omgekomen. Na een bomaanslag tegen het VN-hoofdkwartier in Bagdad trokken de VN in augustus vorig jaar het merendeel van hun internationale personeel weg uit Irak. Bij die aanslag kwamen 22 VN-stafleden om.

Maar Irak en de VS oefenden steeds meer druk uit op de VN. In een interview met tv-zender Al-Arabia zei de Iraakse interim-president Ghazi al-Yawar dinsdag: Het gebrek aan veiligheid is geen voldoende rechtvaardiging voor de VN om uit Irak weg te blijven. Maar volgens Jim Paul van het Global Policy Forum in New York is Annan niet gezwicht onder Iraakse druk. Irak heeft nul invloed op de secretaris-generaal. Hij is onder druk gezet door de Verenigde Staten. Volgens Paul waren de VS bijna hysterisch om de VN tot actie aan te zetten om de verkiezingen in Irak te legitimeren.

De VN-vakbonden reageren teleurgesteld op het nieuws van de stafuitbreiding. We zijn hierover niet geraadpleegd, zegt een woordvoerder van het Coördinatiecomité van Onafhankelijke Vakbonden en Verenigingen van het VN-Systeem (CCISUA), die anoniem wenst te blijven. We houden nog altijd vast aan de brief die we de secretaris-generaal vorige maand hebben gestuurd. Daarin doet de vakbond samen met de Federatie van Verenigingen van Internationale Ambtenaren (FICSA) een beroep op Annans goed oordeel om ervoor te zorgen dat geen extra VN-personeel meer naar Irak wordt gestuurd en de daar aanwezige VN-werknemers zo snel mogelijk het land mogen verlaten. Samen vertegenwoordigen de twee vakbonden meer dan 60.000 mensen die wereldwijd in dienst zijn bij de VN. (KC/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.