Antwerps Tropisch Instituut scoort met gratis TBC-handboek

De Peruaanse dokter Juan Carlos Palomino van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen heeft een “Amadeo Award” gewonnen voor een handboek over tuberculose dat gratis op internet kan worden gedownload. Het boek “tuberculosis 2007” staat sinds een week online en werd al 10.000 keer van het net geplukt.
De Amadeo Award is een initiatief van de Duitse HIV-specialist Bernd Sebastian Kamps, die op die manier de gratis verspreiding van medische kennis wil bevorderen. Amadeo is in de eerste plaats een mailinglijst met 130.000 abonnees, overwegend artsen. De organisatie schreef eerder al een prijsvraag uit voor een handboek over HIV/aids en heeft wedstrijden lopen voor virale influenza en antibiotica.
Aan het tuberculosehandboek hing een prijs van 12.500 euro vast en het boek van dr. Palomino kreeg de voorkeur boven zes andere inzendingen. Toch heeft Palomino heeft naar eigen zeggen niet meegedaan voor het geld.
“Als wetenschapper ben je gewoon onbezoldigd te schrijven en bij verschillende instanties aan te kloppen om gepubliceerd te raken”, zegt Palomino, “Je doet mee omdat je graag werkt en gepassioneerd bent door het onderwerp.” De dokter werkte naar eigen zeggen gedurende één jaar aan het handboek, vooral ‘s avonds en in het weekend.
De Peruaanse dokter is één van drie co-editors die het handboek hebben samengesteld, samen met Sylvia Leao van de Universiteit van Sao Paulo en Viviana Tiracco van het Nationale Instituut voor Besmettelijke Ziekten in Buenos Aires. Ze konden een beroep doen op 40 clinici en onderzoekers in Europa en Latijns-Amerika.
Palomino, die als onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde is verbonden, kon daarbij bogen op het onderzoeksnetwerk dat hij uitbouwde als coördinator van een vijfjarig internationaal project rond tuberculose. Of hij verwacht had te winnen ? “Als je je helemaal kansloos acht, moet je natuurlijk niet meedoen.”
De gelukkige winnaar kan zich helemaal vinden in de aanpak om medische informatie langs internet een zo ruim mogelijke verspreiding te geven. “Een traditioneel medisch handboek kost veel geld, ongeveer 50 euro, en ligt daarna meestal stof te vergaren in een bibliotheek. Het doel van dit initiatief is medisch informatie gratis te verspreiden aan alle mensen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.