Argentijnse president stuurt legerbisschop de laan uit

De Argentijnse president Néstor Kirchner heeft legerbisschop Antonio Baseotto ontslagen omdat hij gezegd heeft dat de minister van Volksgezondheid in de zee gegooid moet worden omdat hij voor legalisering van abortus is.


De president besloot de bisschop te ontslaan nadat het Vaticaan weigerde hem op non-actief te stellen. De bisschop kan ook geen aanspraak meer maken op de 5.000 pesos (bijna 1.300 euro) die hij maandelijks via het militaire vicariaat kreeg. De overheid subsidieert het vicariaat met 20.000 pesos (ruim 5.000 euro) per maand.

Baseotto zorgde al eerder voor ophef met antisemitische uitspraken en verklaringen waarin hij de schendingen van de mensenrechten tijdens de militaire dictatuur (1976 – 1983) goedpraatte. De joodse gemeenschap in Argentinië, de grootste in Latijns-Amerika, vraagt al langer om het aftreden van Baseotto.

De opmerkingen van de bisschop over minister van Volksgezondheid Ginés González García, deden uiteindelijk de deur dicht. García is voor legalisering van abortus en het gratis verspreiden van condooms, standpunten die sterk afwijken van de conservatieve koers van het Vaticaan en de Argentijnse Katholieke Kerk. Voor de bisschop aanleiding om, met een verwijzing naar de bijbel, te zeggen dat García met een grote molensteen om zijn nek in zee gegooid zou moeten worden.

Een opmerking die in Argentinië bij uitstek pijnlijk is, omdat daar tijdens de militaire dictatuur politieke gevangen vanuit militaire vliegtuigen levend in zee werden gegooid.

De Argentijnse bisschoppen hebben zich niet gedistantieerd van de uitspraken van Baseotto. Minister van Buitenlandse Zaken Rafael Bielsa zei tijdens een persconferentie dat de regering wacht tot het Vaticaan een nieuwe bisschop benoemt. Volgens Kirchners kabinetschef Alberto Fernández betekent het overheidsbesluit niet dat de regering op welke manier dan ook met de kerk in discussie gaat. Hij vergeleek het ontslag met dat van elke andere functionaris die te ver gaat met zijn controversiële opmerkingen. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.