Arroyo favoriet bij gebrek aan alternatieven

“Vraag me liever op wie ik niet zal stemmen”, zucht Anna, “die vraag is veel gemakkelijker”. Anna werkt in het financiële district van de Filipijnse hoofdstad Manilla en heeft net als veel van haar landgenoten de indruk dat ze door geen enkele van de vijf presidentskandidaten serieus wordt genomen. De huidige presidente Gloria Macapagal Arroyo buit haar status volop uit in een campagne tegen onder meer een acteur in actiefilms en een christelijke evangelist.

43 miljoen stemgerechtigde Filipino’s kiezen maandag een nieuw parlement en een nieuwe president. De voorbije drie maanden van campagnevoeren waren de gebruikelijke cocktail van politiek entertainment en schandaaltjes, maar lieten de doorsnee Filipijn inhoudelijk op zijn honger zitten. Velen weten nog altijd niet waar de vijf belangrijkste presidentskandidaten voor staan.

Recente peilingen geven de huidige presidente Gloria Arroyo met 37 procent van de stemmen een voorsprong op acteur en actieheld Fernando Poe jr. – roepnaam “FPJ” - die dertig procent van de kiezers aanspreekt. De senator en voormalig politiechef Panfilo Lacson kan op 11 procent van de stemmen rekenen, de christelijke evangelist Eddie Villanueva op vijf procent. Voormalig minister van onderwijs Raul Roco heeft de meeste politieke geloofwaardigheid maar is vrijwel kansloos nadat een bezoek aan een hospitaal in de Verenigde Staten de geruchten deed opleven dat hij kanker heeft.

Arroyo aarzelde niet om campagne te voeren vanuit het presidentieel paleis. In april overhandigde ze onder massale mediabelangstelling een beloning van 90000 dollar aan een man die de informatie zou hebben gegeven die leidde tot de eliminatie van de leider van de moslimrebellen van Abu Sayyaf. De anonieme tipgever was onherkenbaar gemaakt met een hoed en een monddoek.

Op 25 april demonstreerde Arroyo haar zang- en danstalent op een concert van actrice Nora Aunor. Aunor steunt naar eigen zeggen de kandidatuur van Arroyo, en de foto van de twee stond ’s anderendaags op de voorpagina’s van alle kranten. Nadien dook het gerucht op dat Aunor voor haar steunbetuiging 114000 dollar kreeg betaald.

De christelijke predikant Eddie Villanueva is de eerste religieuze leider die een gooi doet naar het presidentschap. Hij zag zijn aanhang in de laatste maanden groeien met ontevreden supporters van andere kandidaten. Zijn partij “Bangon, Pilipinas” (Sta op, Filipijnen) roept op tot een spirituele ommekeer. De kranten meldden een miljoen aanhangers op zijn laatste meeting.

Voor heel wat kiezers lijkt Arroyo de keuze van het minste kwaad. “Ik ga voor haar stemmen”, zegt huisvrouw Elena Dorimol, “Ik was aanhanger van Roco, maar die is ziek. Arroyo is beter dan FPJ. FPJ kent er niets van”. Dorimols commentaar illustreert dat de Filipijnse campagneleiders de 30 procent armen in het land onderschatten.

Een studie van het Instituut voor Populaire Cultuur aan de universiteit Ateneo de Manila toont aan dat arme kiezers een voorkeur hebben voor kandidaten met visie, leiderschapskwaliteiten, een goed stel hersenen en de mogelijkheid hun beloftes ook na te komen. Toch proberen heel wat politici in de gunst van de kiezers te komen met valse beloftes of door stemmen te kopen. (mc)

Johanna Son

Xml= 3

Ref: ap ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.