Australische premier Rudd ratificeert Kyoto

De kersverse Australische premier Rudd ondertekent nauwelijks een week na zijn verkiezingsoverwinning de documenten om de ratificatie van het Kyotoprotocol op gang te zetten. De internationale gemeenschap reageert positief.
Een nooit geziene droogte zinderde de afgelopen weken over het land, wat veel kiezers er vorige week toe aanzette de kant van labourkandidaat Kevin Rudd te kiezen.
Deze beloofde een absolute prioriteit te maken van de implementatie van het Kyotoprotocol. Industrielanden moeten volgens het Protocol hun uitstoot tegen 2012 met 5,2 procent verminderen ten opzichte van 1990. De voormalige premier Howard heeft Kyoto altijd afgeschilderd als ‘tijdsverspilling’, omdat het grote vervuilers zoals China en India geen uitstootbeperking oplegt.

Eerste daad


Enkele uren na de officiële eedaflegging haastte Rudd zich om - geheel volgens de verkiezingsbelofte - de ratificatie op gang te brengen. Hij huldigde de beslissing in als “de eerste daad van de nieuwe Australische regering” en “een significante stap van ons land om de klimaatverandering te bestrijden, in samenwerking met de internationale gemeenschap.”
Om de daad bij het woord te voegen zullen Rudd en vier bevoegde ministers aanwezig zijn op de VN-klimaatsconferentie op het Indonesische eiland Bali. Hier zullen vertegenwoordigers van 190 landen voor het eerst een agenda afspreken waarbinnen over een opvolger van het Kyoto Protocol zal worden onderhandeld.

Applaus


Toen de diplomaten in Bali het nieuws vernamen van de snelle ratificatie steeg een applaus op uit de vergaderzaal. De voorzitter van de conferentie, de Indonesische minister van Milieu Rachmat Witoelar, nam tijdens de openingssessie het woord: “Ik denk dat ik in naam van alle aanwezigen spreek door een zucht van opluchting te slaken”. De voorzitter van het Kaderverdrag, de Nederlander Ivo de Boer, zegt: “Het was een emotionele en spontane reactie op een cruciale beslissing om het Kyotoprotocol te ratificeren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.