Avocado's en diamanten leiden tot anti-Israelcampagne

Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivisten en vakbonden willen een stop op import van avocado’s uit Israël. Ook de import van bewerkte diamanten uit Israël zet kwaad bloed in Zuid-Afrika.
Katishi Masemola, secretaris-generaal van de Food and Allied Workers’ Union (FAWU), roept Zuid-Afrikaanse supermarkten op om avocado’s uit Israël te mijden. Die zouden namelijk onder “slavernijachtige omstandigheden” geproduceerd worden. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) verbiedt kinderarbeid, maar Israël trekt zich daar volgens hem niets van aan.
“Israël bezet delen van Palestina en Israëlische boeren in die gebieden laten Palestijnse kinderen tegen een hongerloon werken”, aldus Masemola. “Het aandeel van Israëlische avocado’s in Zuid-Afrikaanse supermarkten is slechts 2 procent van het totale aanbod, dus ze kunnen ook wel zonder.”
Het zijn niet alleen de avocado’s uit Israël die kwaad bloed zetten. “Onze grootste zorg zijn diamanten”, zegt Shaheed Mohamed, coördinator van de Zuid-Afrikaanse tak van de Sanctions Against Israel Coalition. “Israël importeert diamanten uit Zuid-Afrika, polijst en bewerkt ze en verkoop ze tegen een bijna tien keer hogere waarde weer terug aan Zuid-Afrika. Dat gebeurt ook met goud”, aldus Mohamed.
Volgens hem importeert Israël jaarlijks diamanten ter waarde van drie miljard rand (333 miljoen euro) uit Zuid-Afrika en produceert het zelf geen enkele diamant. Toch bestaat 30 procent van het bruto binnenlands product uit opbrengsten uit diamanten. Diamanten zouden volgens Mohamed beter in Zuid-Afrika gepolijst kunnen worden, zodat er meer werkgelegenheid ontstaat. Veertig procent van de Zuid-Afrikanen is werkloos.
In de afgelopen twaalf maanden ontsloeg De Beers, het grootste mijnbouwbedrijf in diamanten in Zuid-Afrika, 1.200 van zijn 10.000 werknemers, zegt Rivonia Mura Khosi, een vakbondsleider. Mohamed noemt de diamanten uit Israël “conflictdiamanten”. “We roepen mensen op om geen diamanten uit Israël te kopen”, zegt hij. Voor februari is een internationale campagne tegen Israëlische diamanten gepland, in Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, Australië en Ierland.
Op de website van de De Beers Group is te lezen dat er niets mis is met de diamanten. “Al onze diamanten zijn gecertificeerd als conflictvrij”, aldus het bedrijf. De Israëlische ambassade in Pretoria antwoordde niet op een telefonisch verzoek om commentaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.