Aziaten sterven vooral aan welvaartsziekten

Infectieziekten als aids, tuberculose en malaria vormen niet langer de voornaamste doodsoorzaak voor de Aziatische bevolking. Wel typische welvaartsziektes als kanker, astma, suikerziekte en hartaandoeningen.

35 miljoen van de 58 mensen die het afgelopen jaar stierven, bezweken aan chronische ziekten. De belangrijkste chronische ‘killers’ zijn hartaandoeningen (17,5 miljoen doden), kanker (7, miljoen) en ademhalingsstoornissen (4 miljoen) Daartegenover staan infectieziekten als HIV/aids (2,8 miljoen doden), tuberculose (1,6 miljoen) en malaria (883.000 doden).

Opmerkelijk is dat zeven op tien van de mensen die de volgende tien jaar aan een chronische ziekte overlijden, uit Azië of het gebied van de Stille Zuidzee zullen komen. In Aziatische landen als Pakistan en India sterft de helft van de mensen aan een chronische ziekte. In verschillende andere landen in de regio, zoals China, Indonesië en Iran loopt dat cijfer op tot 60 en zelfs 70 procent van de totale dodentol.

Aziaten leven steeds ongezonder: ze bewegen te weinig, roken steeds meer en eten ongezond. Daardoor kampen ze met zwaarlijvigheid, hun cholesterolniveau stijgt, net als hun bloeddruk.

Volgens de secretaris van de Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) Kim Hak-su heeft deze groeiende epidemie een stijgende impact op de economie in de regio. Landen zoals China en India kunnen als gevolg van chronische ziekten miljarden dollars mislopen.

De aanpak van deze nieuwe ziektetrend laat nog te wensen over, zeggen VN-medewerkers van ESCAP in Bangkok. Vandaag ligt de nadruk van de Aziatische regeringen nog steeds op het genezen van ziektes en niet op preventie.

Dat wil niet zeggen dat er niets beweegt. De eerste programma’s om chronische ziekten te vermijden zijn inmiddels uit de grond gestampt. Het programma dat het verst staat heet Stepwise Framework, en ging in 2000 van start. Onderzoeken naar de levensstijl van de bevolking moeten leiden tot overheidsprogramma’s die de kwalijke leefgewoonten ten goede moeten veranderen.

Ook multinationale bedrijven moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen, zegt dokter Catherine Le Gales-Camus van het WHO. Want mensen eten steeds meer, en ze eten ook voedsel dat steeds meer suiker en zout bevat.

Thailand is het eerste bewijs dat overheidsinitiatieven om mensen gezonder te doen leven, vruchten kunnen afwerpen. Tijdens de boeddhistische vastenperiode raakten drie miljoen Thais geen druppel alcohol aan, terwijl de tabaksmarkt met 20 procent kromp sinds de overheid met een antirookcampagne begon. (JVP/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.