Aziatische ontwikkelingsbank waarschuwt voor klimaatmigratie

De regeringen van Aziatische landen kunnen zich maar beter voorbereiden op grote migratiegolven. Dat staat te lezen in een voorlopig rapport van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB).

Cyclonen, overstromingen en droogte zullen steeds meer mensen verplichten om te migreren, stelt het rapport. In 2010 alleen al joeg extreem weer in Maleisië, Pakistan, China, de Filipijnen en Sri Lanka miljoenen mensen op de vlucht. Dat aantal zal in de komende decennia alleen maar stijgen naarmate de toenemende klimaatverandering tot meer extreme weersomstandigheden leidt.

“Er is geen internationaal samenwerkingsverband op poten gezet om die migratiestromen in goede banen te leiden”, stelt het rapport. “Nationale overheden en de internationale gemeenschap moeten dit probleem dringend op een proactieve manier aanpakken.” Het rapport Climate Change and Migration in Asia and the Pacific wordt officieel pas volgende maand gepubliceerd als onderdeel van een sensibiliseringsproject, maar de ADB maakte de krachtlijnen nu al bekend.

Armen grootste slachtoffers

“Klimaatmigratie zal de armen en kwetsbaren harder treffen dan anderen”, zegt Bart W. Édes, directeur van de afdeling Armoedebestrijding, Gender en Sociale Ontwikkeling van de Ontwikkelingsbank. “Op veel plaatsen zullen de bewoners die het minst in staat zijn om met de weersomstandigheden en de milieu-impact ervan om te gaan, gedwongen worden met weinig middelen te vertrekken richting een onzekere toekomst. Wie ervoor kiest om in zijn gemeenschap te blijven, zal moeten vechten voor zijn levensonderhoud in risicogebieden die overgeleverd zijn aan de genade van de natuur.”

Toch is het rapport van de ontwikkelingsbank niet het zoveelste doemscenario. Als de migratie goed beheerd wordt, kan ze bijdragen aan een betere adaptatie aan een veranderend klimaat en zelfs nieuwe kansen scheppen voor de verplaatste bevolking in minder kwetsbare gebieden, stelt de ADB.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.