Ban Ki-moon neemt FAO in bescherming

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN in bescherming genomen tegen kritiek van de Senegalese president Abdoulaye Wade. Die had de FAO “een bodemloze geldput” genoemd, die “vooral geld uitgeeft aan zichzelf met weinig tastbare resultaten op het terrein.”
VN-baas Ban zei dat hij in de context van stijgende voedselprijzen de frustratie van veel Afrikaanse leiders, onder wie ook Wade, kon begrijpen. “Maar ik wil toch benadrukken dat de FAO sinds 1945 een leidende rol heeft gespeeld in de internationale inspanningen om de voedselproductie te promoten en waar nodig humanitaire hulp te verlenen om tekorten op te vangen.”

Wade had er eerder voor gepleit de in Rome gevestigde FAO, die wordt geleid door Jacques Diouf, samen te voegen met een andere VN-organisatie, het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD). De nieuwe organisatie zou volgens de president van Senegal in Afrika moeten worden gevestigd, in plaats van in een Europese hoofdstad.

Snoepreisjes en luxehotels



Wade was bijzonder kritisch voor wat hij beschouwt als de extravagantie van sommige VN-agentschappen en humanitaire of niet-gouvernementele organisaties. “Ze halen met het geld allerlei streken uit. Ze geven het uit aan administratie, aan reisjes en luxehotels voor zogenaamde experten in plaats van aan concrete acties op het terrein.”

Een van de factoren die bijdragen tot de voedselcrisis is dat de VN-agentschappen de ernst van de situatie te laat hebben ingezien. De Wereldbank krijgt bovendien het verwijt dat ze in de voorbije jaren steeds minder heeft geïnvesteerd in landbouwprojecten en onderzoek. Wereldbankbaas Robert Zoellick gaf dat onlangs met zoveel woorden toe op een vergadering in Bern, maar schoof een deel van de verantwoordelijkheid door naar de regeringen.

“De Wereldbank, maar ook de regeringen hebben minder geïnvesteerd in landbouw”, zei Zoellick. “In onze benadering zijn het de landen zelf die beslissen wat hun prioriteiten zijn. We hebben meer geld op tafel gelegd voor aids, malaria en andere projecten en dat ging ten koste van de landbouw.”

Derde Voedseltop



Van 3 tot 5 juni organiseert de FAO in Rome een derde Wereldvoedseltop van staats- en regeringsleiders. De FAO organiseerde in 1974 en in 1996 al conferenties over het hongerprobleem, dat ondanks ronkende verklaringen en plechtige beloften niet opgelost raakte. In ontwikkelingslanden hebben nu 820 miljoen mensen honger, meer dan in 1996.

“Beloften zijn geen vervangmiddel voor eten”, zei FAO-baas Diouf al in 2006. Recent herinnerde hij de wereldleiders eraan dat ze hebben beloofd het aandeel mensen met honger tegen 2015 te halveren. Momenteel stijgt het aantal hongerigen in de wereld met vier miljoen per jaar, aldus Diouf.

De Wereldbank heeft berekend dat de recente hausse van de voedselprijzen al 100 miljoen mensen in armoede heeft gedompeld. Alleen al de prijs van rijst, basisvoedsel in heel wat Aziatische landen, steeg van 460 dollar (296 euro) per ton in maart tot 980 dollar (631 euro) vorige week.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.