Bauchi: Rijke Nigerianen betalen Shariataks

De rijke inwoners van het Noord-Nigeriaanse Bauchi zijn voortaan verplicht een armenbelasting te betalen. Wie dat niet doet, riskeeert een gevangenisstraf of foltering.
Het noorden van Nigeria wordt grotendeels bestuurd volgens de principes van de sharia. Die islamitische rechtsprincipes worden echter niet zondermeer nageleefd, blijkt. De rijke inwoners van Bauchi, bijvoorbeeld, lijken steeds minder geneigd hun zakaatplicht te voldoen. Dat heeft de lokale Sharia Commissie afgeleid uit de giften die het vorig jaar ontvangen heeft. De zakaat of armenbelasting betalen behoort nochtans tot de plichten van iedere moslim. Elke gelovige hoort een deel van zijn bezit af te staan aan de armen. De Commissie beheert die giften van de bevolking.  
Noodzaak
Vorig jaar ontving de Commissie slechts acht giften, hoewel de meerderheid van de bevolking niet in armoede leeft. De nieuwe wet dwingt de rijke Nigerianen om hun plicht volwaardig te doen. Wie de wet niet naleeft, krijgt strenge sancties, gaande van een gevangenisstraf van drie maanden tot twintig zweepslagen. Drieduizend inwoners kregen inmiddels een waarschuwing om hun bijdrage te betalen.
De maatregel geldt enkel voor inwoners die meer dan 1700 dollar aan spaargeld bezitten. Volgens critici maakt dat de maatregel bijna irrelevant, aangezien de meerderheid van de Nigerianen gewoon geen spaarrekening heeft. 
Doeltreffendheid
De vraag is bovendien of de arme bevolking van Bauchi effectief beter wordt van de giften. Volgens de BBC geniet slechts een kleine minderheid van de financiële hulp Vorig jaar konden 116 mensen en een handvol instellingen zoals weeshuizen en moskeeën, rekenen op giften.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.