'Bezet' Teheran gonst van geruchten

Het is relatief rustig geworden in de straten van Teheran na de woelige dagen van de voorbije weken. Maar het is een verstikkende rust; door de talrijke aanwezigheid van agenten en de paramilitaire basij lijkt de stad wel bezet. Geruchten vormen een uitlaatklep voor de inwoners.
Bijeenkomsten van meer dan drie mensen zijn nu illegaal in Teheran. “Niet stoppen, doorlopen”, hoor je overal. Het internet wordt sterk gefilterd en tekstboodschappen versturen met een gsm lukt nog altijd niet.

Jacht op tegenstanders


De druk op de tegenstanders van president Ahmadinejad blijft hoog. In ziekenhuizen, gezondheidsposten en mortuaria hangen leden van de ordediensten rond. Ze ondervragen familieleden die op zoek zijn naar vermiste verwanten. Er wordt gezegd dat ze aan het verplegend personeel gevraagd hebben extra gegevens bij te houden over de gewonden die binnenkomen.
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat de Basij-milities huizen binnenvallen waar ’s nachts op de daken religieuze spreekkoren weerklinken tegen de regering. Op het internet zijn video’s te zien van de vernieling van satellietschotels – een poging om mensen te beletten buitenlandse nieuwsuitzendingen te bekijken.

Rafsanjani


De straten van Teheran vullen zich met geruchten. Het vaakst gaan die
over de voormalige president Akbar Hashemi Rafsanjani. De geslepen politicus, die achter de schermen nog altijd actief is, zou al veertig handtekeningen verzameld hebben van hooggeplaatste religieuze leiders die vinden dat de verkiezing van president Ahmadinejad moet worden geannuleerd.
Rafsanjani zou ook een lang onderhoud hebben gehad met de gerespecteerde ayatollah Makarem Shirazi. Die liet vrijdag in een verklaring weten dat er moet worden gezocht naar “wegen om tot nationale verzoening te komen.”
Het zou wel eens kunnen dat de verhalen die de ronde doen over Rafsanjani meer zijn dan geruchten. Het nieuwsagentschap FarsNews, het orgaan van de regering van Ahmadinejad government, heeft uitlatingen van Rafsanjani van tijdens de studentenprotesten van 1999 opgerakeld waarin die benadrukt dat de bevelen van ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, moeten worden gevolgd. Dat is een teken dat er rekening wordt gehouden met Rafsanjani.
Van officiële zijde is alleen bekend dat een delegatie van de parlementscommissie Nationale Veiligheid en Buitenlandse Aangelegenheden op 24 en 25 juni aparte ontmoetingen had met de drie verslagen presidentskandidaten en met Rafsanjani. Dat kan wijzen op geheime onderhandelingen om de crisis op te lossen. Rafsanjani zelf doet er voorlopig het zwijgen toe, maar veel Iraniërs geloven dat hij aan iets werkt dat spoedig duidelijk zal worden.

Mojtaba


Andere veelgehoorde geruchten hebben te maken met de tweede zoon van Khamenei, Mojtaba. Die schimmige moslimgeleerde zou ambities hebben zijn vader op te volgen. Om het pad te effenen zou hij daarom onder meer geruchten verspreiden over de door corruptie vergaarde rijkdom van de familie van Rafsanjani. Ironisch genoeg verdenken sommige Iraniërs hem nu zelf van malversaties. Er doen verhalen de ronde dat de uitval van Khamenei naar de Britse overheid die Iraanse bankrekeningen met een totaal tegoed van 1,6 miljard dollar bevroor, te maken heeft met het feit dat een deel van het geld op naam van Mojtaba staat.
Volgens de geruchten kan Mojtaba rekenen op de steun van heel wat hooggeplaatste figuren in het regime die ertoe zouden hebben bijgedragen de verkiezingen in de gewenste plooi te leggen. Onder hen bevinden zich stafchef Hassan Firuzabadi, Binnenlandminister Sadeq Mahsuli, de provinciegouverneur van Teheran Morteza Tamaddon en brigadegeneraal Qassem Soleimani, het hoofd van de Qods-eenheid bij de Revolutionaire Wacht.
(*) Yasaman Baji is een schuilnaam voor een journalist die vanuit Teheran werkt

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.