'Free Gaza' schepen dagen Israëlische zeeblokkade uit

De Free Gaza Movement stuurt twee schepen uit van Cyprus naar Gaza met humanitaire hulp. De beweging heeft de toestemming van Israël niet gevraagd, maar vormt geen bedreiging voor de veiligheid en wateren van Israël. De vorige overzeese hulppogingen werden door Israël in de kiem gesmoord.
‘Free Gaza’ en ‘Spirit of Humanity’ zijn zowel de namen als de intentie van de schepen die van Cyprus naar Gaza zullen afvaren.  Mensenrechtenvrijwilligers en journalisten uit 14 naties, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Canada, Italië en Griekenland, zijn aan boord van het schip.
Ze vervoeren drie ton medische voorraden, 15 ton cement en speelgoed voor de kinderen. Ook Nobelprijs laureate Mairead Maguire en ex-congreslid Cynthia Mckinney uit de Verenigde Staten varen mee.
In augustus 2008 stuurde de organisatie ook twee boten naar Gaza, ze waren de eerste internationale boten in 41 jaar die in de haven aankwamen. Het is nu de eerste poging van Free Gaza Movement, een mensenrechtenorganisatie, om de Israëlische zeeblokkade te omzeilen sinds de Israëlische Zeemacht in december en januari al twee boten tegenhield en bijna deed zinken. De geplande boottocht van 240 mijl zou 30 uur duren.

Zonder toestemming


De organisatoren hebben geen toestemming gevraagd aan Israël, “omdat Israël zelf zijn autoriteit van bezettende macht onteert”. Ze stuurden wel een intentieverklaring naar de ministeries van Defensie en Buitenlandse zaken, de overheersende machten in Gaza. De beweging maakte haar plan echter wel waterdicht door via internationaal water onmiddellijk naar de Gazastrook te zullen varen zonder in Israëlisch vaarwater te komen.
In de intentieverklaring meldde de beweging ook al welk materiaal zou vervoeren en dat het geen bedreiging zou vormen voor de Israëlische veiligheid of gewapende troepen. “We verwachten geen interventie van Israël”, klinkt het op de schepen.

“We gaan ervoor”


“Ik probeer al 6 jaar naar mijn thuisland terug te keren. Dit is mijn kans”, zegt Ahmed, een reiziger op de boot. Normaliter zouden de schepen 25 juni van wal steken in Lancara, maar Cyprus gaf hen geen toestemming omwille van veiligheidsredenen.
Momenteel negotiëren de organisatoren nog met de overheid van Cyprus. “We verwachten dat we binnen een paar dagen kunnen vertrekken”, zegt een vredesactivist in een telefoongesprek met MO*.
De situatie zal dan niet veiliger zijn dan nu, niemand zegt expliciet dat Israël de boot zal tegenhouden, maar het is voelbaar tussen de lijnen. Israël vraagt plots om allerlei documenten zoals de passagierslijst en een blauwdruk van de boot. “Het risico dat wij nemen is klein in vergelijking met de risico’s die de Palestijnse bevolking moet nemen, dus we gaan ervoor”, verzekert de activist. Volgens de website van Free Gaza Movement vertrekt waarschijnlijk weldra één boot.

Blokkade opengooien


Eerder deze week hielden de organisatorische krachten Huwaida Arraf en Greta Berlin samen met Mckinney een persconferentie in Doha en Qatar. Ze stuurden een oproep de wereld in om de Palestijnse mensen- en burgerrechten te erkennen.
“Internationale donoren beloven meer dan 4 miljard dollar om een heropbouw van Gaza te financieren, maar geen van hen doet iets aan het feit dat Israël geen hulp voor de wederopbouw van Gaza toelaat. Daarom vertrekken we met 36 vrijwilligers van 16 landen om onze boodschap duidelijk te maken”, zei Arraf aan Al Jazeera en acht andere nieuwsorganisaties.
”We willen een vrachtboot kopen om grotere voorraden naar Gaza te brengen langs de zeeroute die we hopen open te gooien. We willen deze zomer drie keer in Gaza aan wal komen”, klinkt het bij Free Gaza.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.