Biobrandstoffen jagen voedselprijzen de hoogte in

Naast de globalisering en de klimaatverandering jaagt de productie van biobrandstoffen de voedselprijzen wereldwijd de hoogte in. Dat blijkt uit een rapport van het International Food Policy Research Institute (IFPRI). De onderzoekers waarschuwen dat de armsten het hardst getroffen zullen worden.
“Sinds de groene revolutie (de wereldwijde landbouwrevolutie in de jaren zestig en zeventig, nvdr) zijn de voedselprijzen gestaag gedaald, maar daar komt nu verandering in,” zegt Joachim von Braun, directeur van het IFPRI en hoofdauteur van het  rapport. “De sterk groeiende vraag naar veevoeder, voedsel en brandstof heeft geleid tot drastische prijsstijgingen, en daar lijkt in de toekomst niet snel verandering in te komen.”

Met name de invloed van biobrandstoffen is groot. “Biobrandstoffen worden winstgevender en er gaat dan ook meer oppervlakte, water en kapitaal naartoe,” stelt het rapport. “De wereld zal steeds vaker keuzes moeten maken tussen voedsel en brandstof.” In de Verenigde Staten alleen al is het gebruik van maïs voor ethanol meer dan verdubbeld tussen 2000 en 2006. Als de landen die nu al biobrandstoffen produceren hun huidige investeringsplannen doorzetten, zal de prijs voor maïs wereldwijd met 26 procent en de prijs voor koolzaad met 18 procent stijgen tegen 2020.

Volgens het IFPRI komen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, het Amerikaanse Ministerie van Landbouw en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties tot dezelfde conclusies.

Andere drijfveren voor de stijgende prijs zijn de klimaatverandering en de globalisering. De onderzoekers voorspellen dat de veranderende weersomstandigheden de neerslagpatronen zullen verstoren waar de boeren afhankelijk van zijn voor de watervoorziening van hun gewassen en vee. Volgens het rapport kan de graanproductie in Zuid-Azië daardoor met 22 procent terugvallen tegen 2080, terwijl de productie van tarwe in Afrika vrijwel volledig kan verdwijnen. Een temperatuurstijging van meer dan drie graden zou de voedselprijzen met 40 procent de hoogte in duwen.

De toenemende globalisering zorgt er dan weer voor dat rijke bevolkingsgroepen kennismaken met producten van over de hele wereld en kiezen voor een dieet vol vlees, fruit en groenten. Daardoor krijgt de lokale bevolking in het land van herkomst moeilijker toegang tot die voedingsmiddelen.

Volgens Timothy Sulser, medewerker bij het IFPRI, dreigt de voedselkloof tussen rijk en arm in de toekomst nog te verdiepen. Er moet dan ook snel actie genomen worden rond internationale ontwikkeling en het internationale handelsbeleid om een dramatische hongersnood te vermijden. De auteurs raden de overheden aan om voedselveiligheid en landbouw in rekening te brengen bij hun nationaal en internationaal klimaatbeleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.