Boeren vervangen cocateelt door fair trade koffie

In de strijd tegen drugshandel moedigen de Verenigde Naties kleinschalige boeren in Colombia aan om organische fair trade koffie te verbouwen in plaats van illegale coca. Het lijkt een succes te worden: dit jaar hebben de Colombiaanse boeren naar schatting vijfduizend zakken koffiebonen, goed voor 300 ton koffie, uitgevoerd.

Met steun van de Verenigde Naties en de Colombiaanse regering is begin dit jaar de exportfirma Exposurca opgericht. Het bedrijf verzorgt de uitvoer van de koffie van Cosurca, een coöperatief van kleine boeren, waaronder indianen, in de Cauca-regio in het zuidwesten van Colombia. Dit bergachtig gebied is ideaal voor het telen van coca en vormt een van de vuurhaarden waar gewapende regeringstroepen, linkse guerrilla’s en rechtse paramilitaire groepen, die de drugsteelten onder controle willen krijgen, het tegen elkaar opnemen.

Vijf jaar na de oprichting telt Cosurca 1624 boerenfamilies en zowat 1200 kleine koffieplantages. De boeren hebben hun illegale cocateelt vernietigd en vervangen door zogenaamde organische koffie, die geteeld wordt zonder kunstmest en pesticiden. Naast koffie verbouwen de boeren ook fruit en groenten op hun voormalige coca-akkers.

Exposurca voert de koffievariëteiten Typica, Caturra en Colombia ondermeer uit naar Spanje, de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Japan. Die landen betalen gemiddeld twee dollar per pond (0,45 kilo) voor de koffie. Op de New Yorkse beurs bedraagt de prijs voor niet-organische koffie uit Colombia momenteel minder dan een dollar per pond.

Ons bedrijf heeft het traditionele marketingschema, waarin tussenpersonen met een deel van de winst gaan lopen, achter zich gelaten, zegt René Ausecha, directeur van Exposurca. De boeren krijgen nu meer voor hun koffie. Tussen 2001 en 2004 deed Cosurca een beroep op derden om de koffie-export te verzorgen. Dankzij de oprichting van een exportpoot worden de koffie-inkomsten nu beter verdeeld onder de producenten en zijn kleinschalige boeren verzekerd van een inkomensstijging van meer dan veertig procent, zei Sandro Calvani van de VN-drugswaakhond UNODC op een Exposurca-presentatie in april.

Koffieboer Floro Ruiz uit het stadje Argelia kon dankzij het organische koffieproject zijn inkomen opkrikken. Kleinschalige boeren die coca teelden, deden dat enkel om financieel te kunnen overleven, zegt Ruiz. Maar als er zoals in ons geval alternatieven voorhanden zijn, voelen we ons trots dat we niet afhankelijk hoeven te zijn van illegale teelten.

De koffie van Exposurca draagt het fair trade label van de Fairtrade Labelling Organisation International (FLO), die koffieboeren een inkomen garandeert dat tenminste 45 procent hoger ligt dan de gemiddelde koffieprijs op de New Yorkse beurs. Volgens Freddy Urbano, technisch adviseur van het project, biedt de export van koffie onder de voorwaarden van de FLO de mogelijkheid om economische middelen te genereren om te investeren in de gewassen, de families en organisatiecapaciteit. (KC/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.