'Boorrechten boven mensenrechten in Libië'

De strijd tegen het terrorisme en zakenrelaties staan centraal in het internationale engagement met de oliestaat Libië. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch verwelkomt het verbeterde contact tussen Libië en andere landen, maar dat mag niet ten koste gaan van mensenrechten.
‘Buitenlandse regeringen plaatsen boorrechten boven mensenrechten’, zegt Fred Abrahams, onderzoeker bij Human Rights Watch. In mei 2005 trok Abrahams in naam van de organisatie naar Libië en in januari 2006 verscheen het eerste rapport over het land. Twee en een half jaar na de feiten blikt Abrahams terug op de Libische beloftes van toen. Human Rights Watch krijgt geen toegang meer tot Libië maar heeft via contacten met Libiërs zicht op de lokale situatie.
‘Niettegenstaande een aantal recente verbeteringen maakt Libië zich nog steeds schuldig aan ernstige schendingen van de mensenrechten. De afwezigheid van een vrije pers, de ban op onafhankelijke organisaties, het martelen en de ‘verdwijning’ van politieke gevangenen, blijven ernstige zaken’, zegt Abrahams.

Kadhafi’s strategie


Volgens Abrahams is de Libische leider Kadhafi enkel geïnteresseerd in het behouden van zijn macht. ‘Hij zocht toenadering tot het Westen uit angst dat de VS na Irak ook Libië zou aanvallen. Kadhafi zal nooit onafhankelijke media of oppositiegroepen toelaten maar het Westen kan hem in ruil voor handelsakoorden wel dwingen tot kleine maar belangrijke stappen: de afschaffing van de doodstraf, een verbetering van het strafrecht en het versterken van het juridisch systeem.’
De buitenlandse regeringen die banden hebben met Libië, vinden dat kolonel Kadhafi beloond moet worden voor zijn aanklacht tegen terrorisme en massavernietigingswapens. Zo klonk ook de boodschap van de Franse president Sarkozy, tijdens het omstreden bezoek van Kadhafi aan Parijs vorige maand.  
‘Zolang het Westen boorrechten boven mensenrechten plaatst, moeten de Libiërs streven naar de vorming van onafhankelijke instellingen en rechtspraak’, besluit Abrahams. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.