Braziliaanse exporteurs onverwacht sterk

Brazilië heeft het voorbije jaar voor bijna 38 miljard euro meer uitgevoerd dan geïmporteerd. Dat schitterende resultaat verrast analisten, ondernemers en de regering, want de Braziliaanse munt werd in 2005 12,4 procent duurder in vergelijking met de dollar.

De Braziliaanse uitvoer nam vorig jaar met 22,6 procent toe, terwijl de invoer ruim 5 procentpunten minder snel steeg. Het onverwacht goede uitvoerresultaat is onder meer te danken aan de betere wereldmarktprijzen voor ijzererts en koffie, twee belangrijke Braziliaanse exportproducten. Verder kreeg Azië de vogelgriep niet onder controle en bleven Europa en de VS last hebben van de dollekoeienziekte, waardoor ook de Braziliaanse veetelers en pluimveebedrijven goede zaken deden.

Maar de verwerkende nijverheid presteerde nog beter: de Braziliaanse export van industriegoederen groeide met 23,5 procent. Met name Braziliaanse zaktelefoons, vrachtwagens en gewone auto’s deden het heel goed. Grote bedrijven blijken de dure real wel beter te verteren dan kleine en middelgrote ondernemingen: van die laatste categorie moest een duizendtal alle exportactiviteiten staken.

Multinationals kunnen de hoge rentevoeten in Brazilië ontwijken door elders geld te lenen; kleinere bedrijven kunnen dat niet zo makkelijk. De vele kleine bedrijven in Brazilië die bijvoorbeeld textiel en schoenen produceren, blijken ook niet opgewassen tegen de verpletterende concurrentie vanuit China.

Voor de werkgelegenheid en de inkomensverdeling is dat slecht nieuws: het zijn precies de kleinere ondernemingen die veel arbeidsplaatsen bieden en daardoor grotere bevolkingsgroepen deel laten hebben aan de economische vooruitgang.

De Braziliaanse regering verwacht dat de uitvoer dit jaar nog eens met 10 procent zal stijgen. De ondernemers zijn pessimistischer. Zij hopen dat de rentevoeten in Brazilië eindelijk gaan zakken, maar de nationale bank lijkt daar niet toe geneigd.

De voorbije vier jaar boekte Brazilië een handelsoverschot van in totaal meer dan 100 miljard euro. De regering gebruikte dat geld onder meer om de buitenlandse schuld af te bouwen. Brazilië staat nu nog voor 144 miljard euro in het krijt bij overzeese schuldeisers. Dat is nog altijd 1,5 keer de waarde van de totale jaarexport van Brazilië, maar de daling makt het land in elk geval minder kwetsbaar voor financiële crisissen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.