Braziliaanse president wil bemiddelen in diplomatieke crisis

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva is bereid te bemiddelen in de diplomatieke crisis tussen Colombia en Venezuela. De toenemende spanningen tussen beide landen zijn een gevolg van de ontvoering van een rebellenleider van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC in de Venezolaanse hoofdstad.
De kern van het conflict is de lancering van de Andes-fase van het Plan Colombia en zijn militaire tegenhanger Plan Patriot, zegt politiek analist Alberto Garrido. Plan Patriot is een Colombiaans militair offensief in de gebieden die in handen zijn van Colombiaanse rebellenbewegingen zoals de FARC (Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia). Het wordt gezien als het militaire luik van Plan Colombia, een door de Verenigde Staten gesponsord programma om de drugshandel in Colombia te bestrijden.

Tijdens een ontmoeting met Uribe in Leticia, een stad in het zuiden van Colombia, heeft Lula zijn hulp aangeboden om de spanningen tussen Colombia en Venezuela te temperen. We zien dit niet als een conflict waarin per se bemiddeld moet worden. Maar het spreekt voor zich dat als Brazilië iets kan doen om de dialoog tussen twee vrienden te vergemakkelijken, we dat ook zullen doen, aldus de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim.

Nadat het conflict vorige week escaleerde door beschuldigingen over en weer van beide regeringen, liet de Amerikaanse ambassadeur in Colombia, William Wood, weten dat Washington voor 100 procent achter Uribe staat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice noemde donderdag in de Senaat Venezuela een negatieve kracht in de regio. Rice: Ik vind het bijzonder ongelukkig dat de regering van Chavez niet constructief is.

De frontale aanval op de guerrillastrijders heeft het conflict geïnternationaliseerd, aldus zegt Garrido. Volgens hem wordt de Venezolaanse regering van de linkse president Chavez gezien als een probleem om Plan Patriot en Plan Colombia uit te voeren. De Colombiaanse regering kan de guerrilla’s niet succesvol verslaan als ze de steun genieten van de regering Chavez, die verkaard heeft dat ze neutraal wil blijven in het Colombiaanse conflict.

De rel tussen Colombia en Venezuela barstte los nadat Rodrigo Granda, de nummer twee in de internationale structuur van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC op 13 december vorig jaar in het Venezolaanse Caracas werd ontvoerd. Uit onderzoeken in Venezuela blijkt dat de Colombiaanse overheid 1,15 miljoen euro heeft betaald aan de Venezolaanse militairen die Granda ontvoerden. Chavez beschuldigt Colombia ervan de soevereiniteit van Venezuela te hebben geschonden maar de Colombiaanse overheid blijft volhouden dat de guerrillaleider in het Colombiaanse Cucuta gearresteerd is.

Veel waarnemers zijn ervan overtuigd dat de VS in het conflict tussen Colombia en Venezuela olie op het vuur willen gooien om de regering-Chavez te destabiliseren. Amerika zou de pas opgerichte Zuid-Amerikaanse Gemeenschap van Naties willen ondermijnen en het project willen saboteren om in Colombia een pijpleiding aan te leggen om Venezolaanse olie naar de Pacific te transporteren. (KC/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.