Brazilianen laten zich niet afschrikken door Spaanse crisis

Ondanks de economische crisis en de hoge werkloosheid in Spanje, is het land nog steeds in trek bij Braziliaanse emigranten. Vooral Barcelona is populair.
Anders dan de meeste van zijn landgenoten kwam de 39-jarige Flávio José Carvalho da Silva niet naar Spanje voor werk. Hij verhuisde omdat hij verliefd werd op een Spaanse.

Silva, die een graad heeft in sociologie en antropologie en een mastersdiploma in politicologie, kwam zijn huidige vrouw tegen tijdens het Wereld Sociaal Forum, een bijeenkomst van andersglobalisten. Hij woont nu vijf jaar in Barcelona, de hoofdstad van de provincie Catalonië. In april werd hij werkloos.

Spanje telt 47 miljoen inwoners, waarvan er eind juni bijna 4 miljoen (20 procent van de beroepsbevolking) zonder werk zaten. Het ministerie van Werk en Immigratie meldde dat het totaal aantal werklozen 11,7 procent hoger lag dan in juni vorig jaar. Voor immigranten lag dat percentage nog hoger: 20,4 procent.

Geluk beproeven



Toen Silva naar Spanje kwam, nam hij in eerste instantie alle werk aan dat hij krijgen kon. Hij begon als druivenplukker. Later vond hij werk dat beter bij zijn opleiding paste, maar hij kreeg altijd tijdelijke contracten. Hij werkte onder meer in het buurtwerk, bij immigrantenorganisaties en later bij de Association for International Cooperation in Barcelona, waar hij de database beheerde totdat hij werd ontslagen.

Silva’s werkloosheidsverzekering loopt bijna af en hij ziet in Spanje weinig kansen voor de toekomst. Het gezin met twee kinderen denkt erover om naar Brazilië te vertrekken. “Dat zullen niet veel Brazilianen doen”, zegt hij. Op grond van het aantal verzoeken om informatie dat hij krijgt uit Brazilië - van Brazilianen die werk en huisvesting zoeken in Barcelona - concludeert hij dat veel Brazilianen juist op het punt staan naar Spanje te vertrekken.
 
Spanje is populair onder zijn landgenoten, zegt Silva. De Braziliaanse munt, de real, is stabiel en dat maakt het mogelijk voor Brazilianen om te sparen en het risico te nemen hun geluk in het buitenland te beproeven. Er mag dan een crisis zijn, maar Brazilianen zijn gewend om met crisissen om te gaan, zegt Silva.

Hard werken



Barcelona is voor de Brazilianen een aantrekkelijke stad, vanwege het warme klimaat, de stranden, het bruisende culturele leven en het nachtleven - zoals in Rio de Janeiro - en het de cultuur van hard werken - zoals in Sao Paulo. De stad is “Brazilië in het klein, met Brazilianen uit alle sociale klassen en met alle soorten banen”, zegt hij.

“De Braziliaanse regering heeft geen idee hoe Brazilianen in het buitenland leven. Ze kan zich niet eens voorstellen dat er mensen honger lijden en in de rij staan bij Caritas”, zegt Silva. Caritas is een katholieke hulporganisatie.  

Brazilianen emigreerden traditiegetrouw naar de Verenigde Staten en Portugal. Maar tussen 2004 en 2008 raakte Spanje ook in trek. Het aantal Brazilianen steeg in die jaren van 40.000 naar 120.000. Pas in 2007 merkten de immigratieautoriteiten de toestroom van Brazilianen op en werden er maatregelen genomen om die te beperken.

In februari 2008 ontstond een rel toen een Braziliaanse student en vier anderen, die onderweg waren naar een wetenschappelijke conferentie in Portugal, op het vliegveld van Madrid tegengehouden werden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.