Brazilië verlengt verbod sojateelt in Amazonegebied

Brazilië verlengt het verbod op sojateelt in het Amazonegebied met ruim een jaar. Het verbod is ondertussen zes jaar oud.

Bedrijven, burgerorganisaties en het ministerie van Leefmilieu zijn overeengekomen om het verbod op sojateelt te verlengen tot januari 2014. Het moratorium probeert het gebruik van nieuwe ontboste zones in het Amazonegebied voor sojateelt af te remmen.

Sinds de ondertekening van het pact, in 2006, wordt het gebruik van ontboste gebieden gecontroleerd door het Nationaal Instituut voor Ruimtegebruik. Volgens de gegevens van deze overheidsinstantie is in 2011/2012 18.410 hectare bos gekapt met het oog op sojateelt, een stijging met 57 procent ten opzichte van 2010/2011 (11.690 hectare).

Daling van stijging

“We willen de ontbossing helemaal tot nul terugbrengen”, zegt Cassio Moreira, coördinator van het landbouw- en milieuprogramma van het Wereldnatuurfonds (WWF) in Brazilië. “Ondanks de stijging is er ook sprake van verbeteringen. Bij de vorige analyse, een vergelijking van 2010/2011 met 2009/2010, werd een stijging met 85 procent geregistreerd.”

WWF-Brazilië is een van de ondertekenaars van het moratorium.

Brazilië hervormde dit jaar zijn boswet, een hervorming die in zijn oorspronkelijke versie op een flinke versoepeling neerkwam. President Dilma Rousseff sprake een gedeeltelijk veto uit over de hervorming maar de milieubeweging was niet overtuigd. Ook met het veto blijft de hervorming een overwinning van de landbouwsector op de duurzame ontwikkeling, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.