Honduras gaat samen met EU bossen beter beschermen

De regering van Honduras en de Europese Unie gaan samenwerken om de bossen in het Centraal-Amerikaanse land beter te beschermen.

Het samenwerkingsakkoord, dat nog ondertekend moet worden, moet een beter beheer van de Hondurese bossen mogelijk maken via een verbod op houtkap en houthandel en het opstellen van de effectieve beschermingsnormen.

Honduras verliest jaarlijks 86.000 hectare bos.

Europa sluit het akkoord met het Instituto de Conservación Forestal (Instituut voor Bosbehoud), een overheidsinstantie.

Het gaat om het eerste akkoord van deze aard in Latijns-Amerika. Het akkoord wordt ook onderschreven door de Hondurese Fundación Democracia sin Fronteras (FDsF), het Britse Global Witness en het Centraal-Amerikaanse Progressio Latina. Die organisaties zijn alle bezig met de bescherming van het milieu en de bossen, zegt de Hondurese bosdeskundige Rigoberto Sandoval.

De FDsF staat in voor de opvolging van het samenwerkingsakkoord.

Centraal-Amerika het ergst

Nergens in Latijns-Amerika gaat de ontbossing sneller dan in de Centraal-Amerikaanse landen Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama, ondanks het feit dat er steeds meer plannen gelanceerd worden om dit te voorkomen, zei de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) vorig jaar in een rapport.

De oppervlakte bebost gebied in Centraal-Amerika kromp van 21,9 miljoen hectare in 2000 tot 19,4 miljoen in 2010. De belangrijkste oorzaken zijn verstedelijking en uitbreiding van de landbouw.

Honduras zet onder meer militairen in om bossen weer aan te planten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.